20.04.10 г.

Болезнена чувствителност на зъбите (Зъбна хиперестезия)

Прекалената чувствителност на зъбите (зъбна хиперестезия) не е нещо, от което трябва
да се страхуваме. Има начини да се справим с неприятната реакция на зъбите ни към студени, горещи и кисели храни.

Болката при хиперестезия е кратка - тя продължава не повече от 30 секунди, но затова пък е много остра и неприятна. Чувствителността към горещи и студени  храни може да е на лице и известно време след посещение при стоматолога. Причината е в лекото възпаление на пулпата, която обикновено преминава за няколко седмици. Понякога обаче чувствителността сигнализира за сериозни възпалителни процеси в зъбите. Ето характерните признаци, за които трябва да следите и ако са на лице, веднага да посетите своя стоматолог:
  • След консумиране на студени или горещи храни и напитки чувствителността на зъбите трае дълго време.
  • Повишената чувствителност се съсредоточава само върху един зъб.
  • Използването на специална паста за чувствителни зъби не дава резултат дори след две седмици употреба.
Ако повече от една четвърт от зъбите Ви са свръхчувствителни, вие страдате от генерализирана хиперестезия, а ако засегнати са по-малко зъби - хиперестезията Ви е локализирана.


Къде възниква болката?

Повишената чувствителност на зъбите съвсем не е свързана със зъбния емайл, а с разположения под него ронлив слой - дентин. Емайлът е като здрав щит и предпазва тази по-уязвима тъкан от въздействието на различни фактори. Той може да изтънее и съвсем да изчезне и да остави дентина без защита. Само разрушаването му обаче е недостатъчно за развиването хиперестезия. Във вътрешността на дентина са разположени тънки микротръбички, през които преминават нервни окончания. Докато тези тръбички са закрити, зъбите се чувстват относително добре (дори при дефекти в емайла, човек не изпитва болка). Но когато каналите в дентина са открити и нервните окончания се оголят, при всяко едно дразнение човек чувства рязка и пронизваща болка.

Профилактика

  • Обърнете внимание на диетата си. Трябва да се храните балансирано, за да набавяте на организма си необходимите му витамини и минерали. Една от причините за хиперестезията на зъбите е дефицитът на витамин А. Затова, ако страдате от чувствителни зъби, много е важно да приемате достатъчно витамин А (той се съдържа в морковите, яйцата, черния дроб). Избягвайте газираните напитки, в които има киселини - кола, фанта, кисели сокове и каквито и да е кисели продукти. След хранене, особено ако сте яли нещо сладко или кисело, задължително трябва да почистите зъбите си или да ги изплакнете с преварена вода.
  • Купувайте си пасти за зъби с ниска степен на абразивност (най-добре е да ползвате специализираните пасти за чувствителни зъби). Те могат да съдържат калиеви соли (нитрат или хлорид), флоур, стронций, цитрати. Най-разпространени и ефикасни са съединенията на калия - те намаляват диаметъра на разширените канал в дентина на чувствителните зъби, ограничават проникването на течности в тях и предотвратяват острата реакция на зъбите към дразнения. Ефектът от използването им обикновено се забелязва след няколко дни, но след като прекратите употребата им, чувствителността се връща.
  • Водата за уста също помага много. Коя е най-подходяща за Вас, ще Ви каже зъболекарят. Тя обаче не бива да се използва постоянно.
  • Избягвайте процедурите, рисковани за чувствителни зъби. Например химическото и механичното избелване ви е противопоказно - по-добре прибегнете до почистване с ултразвук. Това е най-щадящият метод, той като при него се използва ниска концентрация на активно вещество (5-15% вместо 35-40%) и времето на въздействие върху зъбите е минимално - до 12 минути. По време на сеанса не се стига до травмиране на зъбните тъкани, благодарение на което пациентът няма неприятни усещания нито преди, нито по време, нито след процедурата на избелване. Този метод може да се комбинира с лазерно избелване. Преди и след процедурата е добре да се използват пасти за чувствителни зъби.

Лечение на прекалената чувствителност на зъбите

През последните 10 години в Европа броят на пациентите, потърсили лекарска помощ поради свъхчувствителност на зъбите, се е увеличил с 35%. Повече от половината население на света страда от различни форми на зъбра хиперестезия. Установено е също, че жените се оплакват по-често.
За лечение на свръхчувствителност на зъбите стоматолозите използват специални лакове, с помощта на които микропорите в зъбния емайл и празинте дупки в каналите на дентина се изпълват с реминерализиращи препарати (те обикновено съдържат флуор). Благодарение на последните прагът на възбудимост на нервните окончания се повишава и твърдите зъбни тъкани се насищат с липсващите им калциа, фосфор и магнезий.
За да могат тези укрепващи минерали да проникнат в зъбните тъкани, лекарите използват йонофореза (препаратите доситгат до необходимото място с помощта на слабо електричество). След това пациентът трябва да продължи лечението си самостоятелно със специални капки за домашна употреба, в които се слагат десенсибилизиращи вещества.

19.04.10 г.

Признаците на изневярата

Ако се съмняваш във верността му, време е да си отговориш на няколко въпроса, за да разбереш дали подозренията ти са основателни.

Полага повече грижи за себе си. Само до преди няколко месеца двамата си похапвахте като за последно, легнали на дивана, омазани до ушите в чипс. Но изведнъж твоят човек започна да се храни здравословно, ходи на фитнес редовно и внимателно подбира дрехите си. Не ти ли се струва странно? Само се постави на негово място. Когато искаш да впечатлиш някого, не правиш ли същите неща? Гаджето ти отделя непривично дълго внимание в приготовления за работния ден или мъжката вечер...Червената лампичка не замига ли вече?


По-рядко правите секс

Замисли се колко редовно го правехте в началото на връзката ви. Нормално е с времето апетитът ви за страстни игри между чаршафите да намалее, но не и да спадне рязко. А сега все по-често се случва вечер гаджето да ти отказва секс, защото го "боли главата" или е "уморен"...Може би получава удоволствие на чуждо място. Друг индикатор е, че се опитва да вкарва нови пози в леглото. Мъжете рядко поемат инициативата да разнообразяват сексуалния живот с постоянния си партньор. По-скоро очакват ние да сме прококатори на нови приключения. Дали пък не е получил сексуални уроци другаде?


Изчезва за дълго


Естествено, всеки има нужда от лично пространство. Както ти се събираш с момичетата през уикенд, така и той трябва да поеме глътка въздух сред други хора. Проблемът е на лице, ако съвсем е променил навиците си в това отношение и започва да се бунтува, че го задушаваш. Има голяма вероятност да ти изневерява, ако често не го намираш в офиса, ако остава до късно на работа или почти всяка сряда колегата му Иван има рожден ден. Обърни внимание на това колко време му отнема тренировката. Ако преди прекарваше в залата по 2-3 часа (което включваше и приказките с момчетата), сега се бави по половин ден. Това не ти ли говори нещо?

Разходите му се покачват

Е, и ти не му се отчиташ за всяка глупост, която си си купила, но все пак не е лошо периодично да проверяваш какви са разходите му. Особено ако изведнъж са станали твърде големи. Да, може би постъпката е доста груба, но ако се съмняваш в почтеността му спрямо теб, не се свени да провери банковите извлечения. Ако отведнъж започваш да намираш касови бележки от късни обеди или подаръци, които така и не получаваш, изневярата е на лице.

Крие си телефона

Не намираш ли за странно изведнъж всичките му "джаджи" да са засекретени с пароли? Напълно изтрита пощенска кутия и история в интернет, изключен звук на мобилния телефон, когато сте заедно ...все смущаващи факти. Ако до скоро сте имали общ скайп, той изведнъж решава, че това не е особено практично, при все, че сам е дал идеята да обедините контактите си. Нещо определено не е наред. Щом замаскира всичките си действия в нета, бъдете уверена, че нещо се случва.

Променил е отношението си към теб

Обърни внимание на поведението му спрямо теб. Напоследък любимият вдига скандал след скандал, прави неуместни забележки за външния ти вид, за гозбите, дори за начина, по който говориш? Сигурно търси път да се измъкне от връзката ви по възможно най-коварния начин. Очаква накрая да ти кипне и сама да сложиш край - наранена, объркана, изтощена от непрестанните упреци и липсата на нежност. Има и друг вариант - да е станал още по-мил от преди. Не се усмихвай с думите "Нека, нека", не се радвай сляпо. Навярно изпитва чувство за вина и го притъпява, като те обсипва с рози и комплименти.

Женската ти интуиция заговаря

Понякога не е нужно да търсиш доказателства, дори да ги има. Женската ти интуиция е достатъчно силна, че стомахът ти се присвива неприятно всеки път, щом те погледне със студен поглед. Ти познаваш партньора си по-добре от всеки друг и сама можеш да усетиш дали съществува причина да се съмняваш във верността му. Прехвърли в главата си последните ви срещи и се напъни да си спомниш дали е имало нещо нередно. Жените често си затваряме очите и не искаме да прозрем истината. Но ако усещаме изневярата е цялото си същество, в повечето случаи сме прави.

16.04.10 г.

Храносмилане и недостиг на ензими

В последните години изучаването на ензимите е обект на нарастващия интерес на много специалисти. До сега са отрити над 4000 ензима, но все още много неща за тях са неизвестни.

Най-общото определение е, че ензимите са молекули, които татализират биохимични процеси в клетката. Те участват във всички етапи за поддържане на живота - смилането и усвояването на храната, процесите на синтез и разпад, заместването на старите клетки с нови, разграждането на токсините и извеждането им от организма, проиизвоството и доставката на енергия до всяка клетка. С храната, която ежедневно поглъщаме, приемаме и ензими, които помагат на нашето тяло да произведе няколкото хиляди собствени инзими. Принципът на действие на ензимите е да осигурят оптималните енергийни условия за протичането на дадена реакция, без това да нарушава равновесието в организма.

Всеки ензим има единствена и конкретна функция

Храносмилателните определят качеството на храносмилателния процес, който започва още в устата с отделянето на слюнка и във всеки следващ орган, до тънките черва, непрекъснато се отделят различни ензими:
  • амилазата в слюнката разгражда въглехидрати.
  • пепсинът от стомашния сок преработва протеини.
  • липазата в червата разгражда мазнини.

Дъвчете храната по 30 пъти


Ако количеството им не е достатъчно, храносмилането се нарушава, а това обременява организма с много токсини от непреработената храна. Доброто дъвчене стимулира слюноотделянето и синтеза на ензими, затова е необходимо всяка хапка да се предъвква 30-70 пъти. Метаболитните ензими катализират химическите реакции в тялото, производството на енергия и усвояването на кислород от клетките. С тяхна помощ биохимичните реакции в организма могат да бъдат ускорени до 1 000 000 пъти.
Броят на ензимите в храната варира и много зависи от условията, при които се отглеждат плодовете, зеленчуците, семената или зърнените храни, катто и от времето от откъсването до консумацията. Естествените храни трябва да се консумират свежи, за да се съхранят ензимите в тях. Прясната храна е вкусна, защото съдържа много ензими, а съвременният човек все по-рядко яде прясна храна. Богати на ензими са ананасът, алое вера, черна ряпа.
Ензимите са чувствителни към топрината и се разрушават при температура над 90 градуса.
Ако обичайното ни меню се състои от термично обработени храни, ензимният баланс се нарушава и сме принудени да черпим от личните си запаси, които с напредане на възрастта намаляват.
Според д-р Едуард Хауъл - известен ензимолог, броят на ензимите, които всяко живо същество е в състояние да произведе в живота си, е предопределен. Ученият нарича това ензимен потенциал на организма и смята, че когато той се изчерпи, животът на индивида приключва.

Какво изтощава ензимния ни потенциал

  • употребата на алкохол и цигари.
  • злоупотребата с лекарства, наркотичните зависимости.
  • замърсяването на околната среда.
  • всички видове лъчения около нас.
  • високото ниво на стрес.
Ензимите са особено важни за живите организми и неправилната работа или илипсата дори на един от тях може да доведе до сериозно заболяване.

Симптоми за ензимен недостиг


  • Нарушено и затруднено храносмилане.
  • Болки в стомаха.
  • Подуване на корема.
  • Тежест след хранене.
  • Образуване на газове.
При доказан ензимен дефицит са задължителни ензимните добавки, но само под лекарски контрол.

ВАЖНО:
Около 3000 ензима в човешкото тяло се образуват от чревните бактерии. Когато консумираме големи количества пресни храни, ние не само приемаме нужните ензими, но и осигуряваме и среда, благоприятна за развитието на чревните бактерии и засилване на ензимната им активност.

Ензим-зависими състояния

По света около 100 млн.души, предимно мъже, боледуват от фавизъм. Поради недостатък на ензима глюкозо-6-фосфат-дефидрогеназа в техните еритроцити след консумацията на зърна от бакла се развива остра хемолитична анемия, която може да е животозастрашаваща.
Алкохолът се усвоява в стомаха и натрупва в черния дроб, където се разгражда от различни ензими. Степента на разграждането му е различна при различните хора. Тези, които притежават достатъчно видове ензими, имат по-бърз алкохолен метаболизъм и по-висока поносимост към алкохол.
Когато свободните радикали в тялото се увеличават, се задейства антиоксидантната защита на тялото. Основният неин ензим е супероксид дисмотаза (СОД). С възрастта и особено след 40 години ензимите СОД намаляват. Ако ензимният потенциал на организма не е поддържан и изразходван правилно, здравето може да бъде увредено преждевременно.

14.04.10 г.

Абсурдните "сексуални" закони в различните части на света

Аляска
Законите в Аляска забраняват на лосовете да правят секс по градските улици.

Калифорния
Котките и кучетата трябва да получат специално разрешение преди да правят секс.

Вашингтон
Единствената разрешена поза, това е мисионерската. Всички останали пози са незаконни.

Айдахо
Полицаите в щата Айдахо са длъжни да изчакат 2 минути, ако забележат двойка да прави секс в кола и чак тогава да ги арестуват.

Айова
В щата Айова на мъжете е разрешено да пийнат само 3 глътки бира, докато правят секс.

Кентъки
На жените е забранено да се появяват в бански костюми на пътното платно. Изключение се прави, само ако дамата е съпровождана от двама полицаи.

Мичиган
В Мичиган на жените им е забранено да подстригват интимното си окосмение без разрешението на съпруга.

Пенсилвания
В Пенсилвания е противозаконно да правите секс с шофьор на камион във возилото.

Южна Дакота
В Южна Дакота е забранено да правите секс на пода в заведение.

Тексас
В Тексас съществува закон, забраняващ на прасетата да правят секс на територията на летището.

Юта
В Юта е противозаконно да правите секс с мъжа си, когато е в реанимация.

Вашингтон
Във Вашингтон съществува закон, забраняващ секса с девственица. Без изключения!

Уайоминг
В щата Уайоминг е забранено да правите секс на входа на магазин.

Минесота
В Минесота на мъжете е забранено да правят секс, ако миришат на чесън или лук.

Монтана
В Монтана е забранено да правите секс пред дома си след залез слънце.

Небраска
Ако правите секс в хотел в Небраска - това е позволено, само ако сте с чиста нощница.

Невада
В Невада сексът без презерватив е незаконен.

Ню Мексико
В Ню Мексико сексът в кола по време на обедната почивка е забранен. Изключение е, само ако колата има щори или завеси.

Оклахома
В Оклахома законът забранява мастурбацията за човек, наблюдаващ как друга двойка прави секс в кола.

Илиноис
Ако по време на секс, някой от партньорите каже "НЕ", то другия е задължен да спре. Иначе сексът по взаимно съгласие се превръща в изнасилване.

В Гали, Колумбия по време на първия полов акт между мъжа и жената, майката задължително трябва да присъства като свидетел.

В Санта Круз на мъжете е разрешено да правят секс с жена и нейната дъщеря едновременно.

В Близкия Изток, ислямския закон гласи, че след секс с агне е смъртен грях да се яде месото на същото животно.

В Ливан на мъжете е разрешено да правят секс с животни, ако животното е от женски пол. Секс с животно от мъжки пол се наказва със смърт.

В Бахрейн мъжът-гинеколог може да наблюдава гениталиите на жена само през огледало, с гръб към нея.

В Индонезия наказанието за мастурбиране е обезглавяване.

В Гуам има мъжка професия, която представлява следното: мъжете ходят по селата и лишават девойките от девствеността им. Работата е там, че по законите на Гуам, девственица няма право да се омъжи.

В ХонКонг жената има право да убие мъжа си, ако той й е изневерил, но трябва да направи това само с голи ръце (хубав закон м/у другото...)

Забавни цитати за секса


Интересни цитати, обединени от обща тематика - секс. Автори на изреченията са световноизвестни фигури от сферата на киното, изкуството, науката, техниката и др.
1. Приятелката ми винаги се смее по време на секс, независимо от това какво чете.
Стив Джобс

2. Не пренебрегвайте мастурбацията  - все пак това е секс с някого, когото наистина обичате.
Уди Алън

3. Вярвам, че сексът е едно от най-прекрасните, удивителни вещи, които можеш да си купиш с пари.
Том Кланси

4. Сексът е някакво подобие на бридж. Ако нямате добър партньор, по-добре да имате силна ръка.
Уди Алън

5. Има няколко предмета, които могат да възбудят жената. Един от тях е последният модел Mercedes.

6. На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.
Били Кристъл

7.Бог е дарил мъжете с мозък и пенис, но нещо не е дообмислил работата с кръвта, защото, когато единият работи, вторият за нищо не става.
Роби Уилямс

8. Сексът облекчава стреса. Любовта го създава.
Уди Алън

Синдром на постоянна сексуална възбуда ( PSAS) - Характеристика и лечение



Статистиката сочи, че жените с повишено либидо са една на 2500. Синдромът на постоянна сексуална възбуда (Persistent Sexual Arousal Syndrome, PSAS) като диагноза е определен едва през 2001 година и първото описание на клиничен случай е публикувано от американската изследователка Сандра Лейблъм. Краткото определение на PSAS е заболяване, противоположно на фригидността на жената.


Сексуалното здраве се определя като състояние, позволяващо на човека в пълна степен да изпитва полово влечение, да го реализира и да получава удовлетворение при този акт. Напълно естествено е, когато жената узрее емоционално и психологически за осъществяването на секс, да започне да преживява еротични сънища, в които тя е участник, и това да предизвиква непроизволни полюции по време на сън. Ерекцията и еякулацията при жената са физиологични процеси при състояние на полова възбуда, довела жената до степен на оргазъм.
Съществува категория полово активни дами, чийто обект на сексуално желание са конкретни партньори, но тези жени успяват в много голяма степен да контролират половото си влечение.

Синдромът се различава напълно от нимфоманията


При емоционално нестабилни личности действията към партньора са импулсивни, без огед на последствията и с липса на контрол над влеченията, което ги води до повтарящи се емоционални кризи. По-тежка форма на отклонение е нимфоманията - състояние на повишено полово влечение и хипер-сексуалност, свързано с психическо разстойство и ендокринна недосаттъчност. При заболелите жени съществува патологично полово влечение за неконтролирани контакти с различни партньори, дори и абсолютно непознати. Те могат да изживяват и сексуална възбуда при отсъствие на обект на полово желание.
Синдромът на постоянната сексуална възбуда се различава напълно от нимфоманията.
PSAS се наблюдава тогава, когато жената се намира във възбудено състояние против собствената й воля и при отсъствие на полово влечение.

Развитие във времето

Всеки пореден пристъп на необуздана сексуална възбуда може да бъде провокиран от минимално физическо усилие и движение на тялото, на околни предмети, на страничен шум, на случайна гледка или доловен разговор.
В началото на заболяването периодичните неконтролируеми пристъпи на възбуда завършват с оргазъм.
При непрекъснатите им повторения (съобщават случаи и с 300 оргазма на ден) жената започва да изпитва силно болезнени спазми в областта на корема и малкия таз. Това може да доведе до развитие на тежки отоци и болка в силно кръвоснабдените полови органи.
Нормален полов акт с партньор не облекчава симптомите на страданието.
Когато PSAS протича в особено тежка форма, жените развиват различни нервно-психични нарушения и е възможно да направят и опит за самоубийство.
Синдромът на постоянна сексуална възбуда е тежко състояние, което наружава сериозно социалната активност на жените в ежедневието. На тях им е трудно да споделят състоянието си дори и с лекар. Това е особено тежко за живеещите в общности с ортодоксални порядки и религиозни ограничения.

Причините за PSAS са неясни
и се предполагат различни отключващи моменти
  • Хормонален дисбаланс
  • Органични поражения на лимбичната система на главния мозък
  • След операции на органи в малкия таз.
  • Продължителен диетичен режим с храни, съдържащи фитоестрогени.

ВАЖНО:
Тези случаи са малкото, които благоприятно се полвияват от външна намеса. Прекратяването на диетата скоро води до възстановяване на нормално либидо.

  • Не са редки и случаите на заболяване от PSAS след завършване на лечебен курс с антидепресанти. 
За лечение на синдрома се търси помощта на специалисти - лекари и психолози използват разнообразни лечебни и възстановителни методи, но много често със спорен ефект.

Храни, които е добре да се избягват

При състояние с повишена сексуална активност следва да се избягват храни-афродизиаци, които активират производството на полови хормони: банани, авокадо, аспержи,бадеми,босилек, смокини. Повечето от тях съдържат фолиева киселина, изключително ценен витамин, но довеждащ до синтез на хистамин в организма, подпомагащ достигането на оргазъм. Черният шоколад в случая също не е за препоръчване, поради наличието на анандамин и фенилетиламин, улесняващи синтеза на допамин и подпомагащи изживяването на оргазимте. В тази група храни, които следва да се избягват при PSAS, е и пчелният мед, доказан афродизиак. Източник е на борон, минерал, стимулиращ производството на естрогени, важни хормони за женския организъм.

10 Рецепти с кокосово мляко от световната кухня


Кокосовият орех е основна съставка в азиатската, африканската, индийската, индонезийската и южноамериканската кухня. От него се получават 3 основни суровини - кокосови стърготини, кокосова вода и кокосово мляко. И трите се използват при приготвянето на супи, сосове, ястия и десерти, но кокосовото мляко е с най-голямо приложение.

Какво представлява
То е сладка и белезникава течност, която се съдържа в кокосовия орех преди узряването му. Впоследствие тази течност се втръвдява и образува бялата и твърда ядка на ореха. У нас се предлага консервирано в кутии.

Екзотика в кухнята

1.Тайландска кухня - скариди с кокосово мляко и ананас

Почистете, посолете и нарежете на кубчета 20 кралски скариди. Изпържете ги в 6 с.л. зехтин, докато се зачервят. Извадете ги и в същия тиган запържете нарязани на ситно 3 скилидки чесън, 3 стръка пресен лук, 2 червени чушки и 50 г кашу с нови 4 с.л. зехтин. Посолете и добавете 1/3 ч.ч. бяло вино, 1 ананас, нарязан на кубчета, 150 мл кокосово мляко и половин чаша вода. Върнете скаридите, щом закъкри. Сервирайте в издълбани половинки ананас.

2.Сгответе за 20 минути - риба с кокосово мляко

Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете две филета бяла риба в пликче за печене. Добавете 200 мл. кокосово мляко, сока и настърганата кора от 1 лайм, подправка за риба и нарязана на ситно люта чушка. Запечатайте пликчето и печете 20 минути.

3. Замесете наан (азиатска питка)

Смесете 550г брашно, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. захар и малко кориандър на прах. Добавете 400 мл кокосово мляко и замесете тесто. Оставете го на стайна температура, докато удвои размера си. Разделете на 6 части и разстелете до дебелина 0,5 см. Печете питките на 180 градуса, докато станат златисти.

4. Освежете се със сорбе

В метален съд сипете 400 мл кокосово мляко и 75 г захар и поставете на слаб огън, докато захарта се разтопи. Изстудете. Добавете 2-3 с.л. ликьор, за предпочитане с аромат на кокос, ванилия или ром. Замразете получената смес. Преди да сервирате, разбийте леда с блендер. Използвайте лъжица за сладолед, за да поставите сорбето в коктейлна чаша.

5. Кокосова панакота с кисело мляко

Разтопете 100 г захар в 400 мл кокосово мляко на леко загрят котлон. Свалете от котлона и добавете 400 мл. изцедено кисело мляко. Залейте 2 пликчета фин желатин в подходящ съд с около 100 мл студена вода, като бъркате до получаване на хомогенна смес. Оставете да набъбне за 10 минути, след което загрейте леко на водна баня, докато се превърне в прозрачна течност. След като се охлади до температурата на сместа от кисело и кокосово мляко, го изсипете в нея и разбъркайте. Тънкостта тук е да не пресечете топлия желатин, като го изсипете в по-хладното мляко. Готовата смес разсипете в отделни купички и изстудете в хладилник. Сервирайте с плодове според сезона и поръсете с кокосови стърготини по желание.

6. Индийска кухня - пилешко с канела, джинджифил и кокосово мляко

Запържете до златисто 6 пилешки бутчета. Извадете пилешкото от тигана и на негово място за кратко запържете 1 глава нарязан лук, 1 нарязана на ситно червена люта чушка, 1 ч.л. канела и 1 ч.л. джиндижил. Върнете пилешкото в тигана заедно с 200 г ситни пролетни картофи, 400 мл кокосово мляко, 150 мл бульон. Оставете да ври, докато картофите са готови.

7. Поглезете се с хавайски коктейл

Смесете 300г нарязан на едро ананас, 400 мл кокосово мляко, 200 мл бял ром и сока на 2 лайма (може и лимон) в блендер. Разбийте. Сервирайте в тясна висока чаша с лед.

8. Китайска кухня - свинско с кокосов мляко, нудълс и гъби

Запържете 200 г накълцано свинско месо, 1 ч.л. джиндифил, 2 нарязани на ситно скилидки чесън и сока от 1 лимон в тиган. Добавете 150 г нарязани на филийки гъби, оставете всичко да се запържи заедно за 1-2 минути, след което добавете 100 мл кокосово мляко, две супени лъжици соев сос и 2 пакетчета нудълс (полуготови оризови спагети), предварително накиснати в гореща вода. Оставете да се готви за още няколко минути.

9. Сладко изкушение - кокосови топчета в бял шоколад

Смесете в тиган 200 г кокосови стърготини, 400 мл кокосово мляко, 200 г кондензирано мляко и 225 г пудра захар. Варете всичко ,докато цялата течност се изпари. Разстелете сместа върху гладка повърхност и изчакайте да изстине. Напавете малки топчета и ги потопете в разтопен бял шоколад.

10. Впечатлете гостите си с нестандартна и езкотична кухня - тиквена супа с мента и кокосово мляко


500 г тиква се нарязва на кубчета и се сварява. Докато е още гореща, се пасира с 200 г захар, 200 мл кокосово мляко, 200 мл прясно мляко, пакетче ванилия и настърганата кора от 1 лайм. При поднасянето поръсете с нарязана на ситно мента.

5.04.10 г.

Зехтинът - най-полезната мазнина за готвене


Според кулинарните специалисти най-добрият зехтин за готвене е нерафинираният. Придава на ястията особен вкус и приятен аромат, а също така регулира и киселинността.

Видове зехтин

Съобразно своите вкусови качества, аромат и ниво на киселинност, зехтинът може да бъде:
  • екстра-класа (с най-високо качество и безупречен вкус, с киселинност под 1%);
  • обикновен естествен зехтин (с киселинност до 3,3%);
  • рафиниран (естественият аромат и вкус значително са променени);
На пазара се среща и зехтин, смес между рафиниран и естествен.
Трябва да се съхранява на тъмно, хладно и сухо място, за да запази качествата си по-дълго време.

Пържени ястия

За разлика от слънчогледовото олио, структурата на зехтина не се разрушава при висока температура и той запазва съдържащите се в него антиоксиданти и олеинови киселини. Освен това образува корица по повърхността на храната, която не позволява проникване на мазнина и подобрява вкусовите качества на ястието. Храната, запържена в зехтин, има по-ниско съдържание на мазнини.
Избягвайте да загрявате зехтина в затворен съд, той като съществува опасност от възпламеняване. При пържене маслиновото олио трябва да е силно загрято, оптималната температура е около 170 градуса.

Сладкишите

И тук зехтинът е незаменим. Всеки сладкиш ще се превърне в истински шедьовър, ако добавите към рецептата няколко капти от течното злато. Когато приготвяте кифлички или кекс, можете спокойно да замените кравето масло със зехтин. Крайният резултат ще бъде уникален вкус и прекрасен аромат.

Питка или хляб

Традиционно зехтинът се използва и при приготвянето на вкусни питки, хлябове, гевречета. Благодарение на него тестото става меко, а готовото изделие е много вкусно и ароматно. Хлябът, приготвен със зехтин "остарява" по-бавно и остава вкусен по-дълго време.

Сосове

Ролята на соса е да подсили вкуса на ястието. Важен елемент от рецептите на много сосове е именно зехтинът. Добавяйте го постепенно към основата на соса, като разбърквате постоянно. Няколко капти зехтин ще запазят цвета на соса.

Марината


Зехтинът е подходящ за приготвянето на различни видове маринати. Когато готвите стек, например, оставете месото да престои няколко часа в марината от зехтин, чесън, черен пипер, розмарин и мащерка - ще получите чудесно на вкус ястие.