11.09.09 г.

on
  • Една от най-ранните рецепти за предпазване от бременност датира от 1550г.пр.н.е. Това е папирусът ЕБЕРЕС, в който е описано как може да се направи
    противозачатъчен тампон. Необходими са акация, фурми(смлени), мед и с помощта на памук се оформя въпросният тампон. Съвременната наука е проверила тази рецепта и потвърждава нейната ефективност - акацията, която ферментира в присъствие на млечна киселина, представлява една от съставките на съвременните противозачатъчни.
  • През 9 век арабският физик и философ Ал-Рази прави смеска от слонски фекалии и мед, а пък египтяните разнообразяват асортимента, като заменят слонските с крокодилски (вероятно водени от екологични мотиви).
  • В ранна египетска епоха са били използвани презервативи, направени от животински мембрани, агнешки и овчи чревца. Интересно е това, че презервативът се използва предимно за предпазване от венерически заболявания.
  • През 1839г. с навлизане на технологията за вулканизиране на губи са създадени и първите гумени презервативи, последвани от латексовите (1920г).
  • Различни билкови отвари имат контрацептивно действие. Преди 4000 години жените в Китай пиели живак и олово, за да контролират плодовитостта си. Канадките са забърквали изсушени тестиси от бобър с алкохол. А в Индия предпочитали семената на морковите, а то поне е доказано, че са много хранителни.
  • В книгата си "Плодовете на философията" 1832 д-р Чарлз Ноутън препоръчва промивки със стипца, цинков сулфат, оцет и натриев хлорид.Промивките се използват като средство за предпазване от забременяване още от първата половина на втори век, като някои рецепти са публикувани през 1838г. в книгата на Соранус "Гинекологията на Соранус и Ефезус".
  • Един от най-необичайните методи за контрацепция е песарът, който се поставял във влагалището с надеждата, че едната от конусовидните му повърхности ще съвпадне с цервикса. Описан е и като средство за изтезание.
  • Към края на 19 век са били произведени и първите цервикални шапчици от метал и гума, а по-късно и от пластмаса. Първите диафрагми са били направени от неопрен. По-късно те се изработват от гума и се прилагат заедно със спермициден крем или гел.
  • Контрацептивните таблетки се появяват за първи път през 1960г. Родината им е САЩ. В момента са най-популярното контрацептивно средство.
  • През 1960 г. спиралите вече са признато средство за контрацепция. Изработвани са в различни форми и размери. Лекар от Казабланка дори е изобретил спирала от найлонова корда на въдица. Какво ли не прави нуждата!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)