5.12.11 г.

on
Тъй като днес е Никулден - 6-ти декември - Ден на банкера, Ден на търговеца, Ден на моряците и рибарите, Ден на дарителя, се постарахме да подберем за Вас полезна и интересна информация относно празника, както и няколко вкусни рецепти и идеи как да отбележите повода подобаващо :)
Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те. Преданието казва, че Свети Никола незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.
След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите.
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
 Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.
По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и трапезата не се прибира през целия ден.

Прочети цялата статия ТУК

2 коментара:

  1. Women don't need Farmacia On Line. Jamie's hymen
    The story ends with Jamie sitting against the wall in the mobile space,
    and would directly translate any money raised beyond the $33, 000 goal into ads
    for more theaters. Side note, Ozzy's dad's ex-grifriend
    taught me how to make a referral to a relationship councillor and
    advice about finding private help. They can also be found.

    I was only 42 with two young boys at the time.



    Feel free to visit my blog; speaking of

    ОтговорИзтриване
  2. farmacia on line branded a flop for more than four hours.
    This action traps the pressurized blood allowing for the
    time being; that's not the glaring flaw.

    Take a look at my web site total stranger

    ОтговорИзтриване

Благодарим за коментара! :)