17.09.09 г.

on
Буквално преведено FENG SHUI означава “вятър и вода” – две от природните стихии. Термините ФЪН ШУЙ, ФЕНГ ШУЙ, ФЕН ШУЙ, ФЪН ШУЕЙ означават едно и също, разликата идва от различната транскрипция.
Това е и наука и изкуство. Наука - защото има сериозна теоретична основа, както и свои уреди (компас, багети, радиестезично махало и др.), формули, таблици, изчисления. Изкуство – защото всяко място изисква индивидуален и творчески подход. Общите препоръки са малко, индивидуалните са съобразени с конкретното място и конкретните хора.
На картинката е китайски компас, съдържащ много информация в кръговете около магнитната стрелка.




Каква е целта му?
ФЪН ШУЙ разглежда дома като жив организъм. Принципите са аналогични на тези в акупунтурата. Ако енергията в нашето тяло се движи свободно, ако тя е в достатъчно количество, то ние сме здрави. Ако, обаче енергията се блокира - ние се разболяваме. Домовете, в които живеем също са изпълнени с невидима жизнена сила, която се нарича Ци. Затова домът изисква не по-малко внимание от тялото ни. Целта е енергиите в него да текат плавно и безпрепятствено. Повече свежа, жизнена енергия осигурява по-здравословна среда за човека. Той се чувства комфортно на такова място, спи добре, боледува по-малко, по-лесно решава проблемите си, повече му върви. Балансираната среда осигурява храна за енергийната система на човека, тя го подкрепя.


Историята. Кой го използва в днешно време?
Идва от Изтока. Твърди се, че началото му е поставено в Китай преди повече от 5000 години. Възникнало е като наука за намиране на благоприятно място за погребване на мъртвите, защото китайците вярват, че те подкрепят живите след смъртта си. Впоследствие е приложена за домовете на живите хора. В Китай до скоро е било тайно знание, обслужващо интересите единствено на императорите.
Всъщност всички древни хора (не само в Китай) не са строили жилища върху геопатогенни зони и са подбирали специално местата за своите домове и светилища.
Принципите на ФЪН ШУЙ широко се използват в Китай, Япония, Сингапур, Малайзия. Това е и една от причините за бързия им растеж. Бизнесмените на Изток не предприемат строеж или ремонт на бизнес сграда или къща за живеене без да се консултират с експерти по ФЪН ШУЙ. Днес вече е хит в Европа и Щатите, особено в бившия Съветски съюз и Германия.
В България има доста привърженици на тезата за прабългарския произход на тази наука.

“Древните българи прилагали радиестезични методи при търсене на вода и при строеж. ... В Татарстан днешните жители смятат, че там, където са живеели българи, мястото е свещено, а водата е лековита (или глината). Същото поверие има при башкирите, казахите и монголците. Археолозите също отчитат, че древните българи са знаели къде да се заселват и къде да строят и винаги са избирали най-хубавите места. За това им помагала геомантията, в която най-вещи били колобрите.” сп.”Авитохол”
На картинката е Прабългарския календар, нарисуван от Ал. Лудколев. Прабългарският календар е една от най-точните календарни системи. Както виждате, има много фън шуй-ски елементи: квадратът с цифрите ЛоШу в средата, триграмите, кръга с 12-те животни.


Има ли нужда от осъвременяване древният ФЪН ШУЙ?
Древен, древен … дали не си е изживял времето?! Човекът винаги е избирал местата, където да живее. Всички народи имат правила, по които строят домовете си. И тези правила си имат логика: много снегове, значи ще направим стръмни покриви за да се свлича по-лесно снега; най-топлата страна е южната, значи оттам ще са прозорците ... Какво е по-различното сега? Много рядко можем да се съобразим с излъчванията от земята и да построим дома си на чисто от геопатология място. Древните са го правили. Домът ни е пълен с електроуреди, излъчвания на мобилни телефони и т.н., електромагнитни полета с различна сила и честота ни заобикалят отвсякъде. На времето ги е нямало. Древните са живели близо до земята и нейния магнетизъм, а ние живеем в многоетажни сгради. Затова съвременния ФЪН ШУЙ е доста по-различен и сложен от древния. Но има съвременни разработки, които могат да се използват с цел подобряване енергетиката на дома.


Как изглежда един дом, направен по ФЪН ШУЙ?
Според мен, влизайки в един дом, направен по ФЪН ШУЙ, не е нужно това по някакъв начин да личи. Всички коректори може да се впишат в дизайна и да не седят странно. Но хармонията се усеща, човек се чувства добре на такова място, не му се тръгва, с удоволствие се прибира в къщи, бързо релаксира у дома. Обяснението е просто: достатъчно благотворна енергия Ци.

3 коментара:

  1. Levitra and Cialis are also high quality and customer-focused
    services at our Discount farmacia on line Canada. Do you think it's just a superficial scratch on a muscly brawler.

    Feel free to visit my web-site :: http://sacto.com

    ОтговорИзтриване
  2. Genuinely no matter if someone doesn't understand then its up to other visitors that they will assist, so here it takes place.
    http://www.twitterfollowersreviews.webs.com

    Also visit my homepage: conference

    ОтговорИзтриване
  3. Казвам се Елза Панайотова. Това е дословно изкопирани от моя сайт: http://www.fengshuibg.com. Молбата ми е да ги махнете. Сайтът ми е авторски и не може да се преписва от него без да се споменава източник и без изрично съгласие от мен като автор на статиите. Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Благодарим за коментара! :)