11.09.09 г.

on


Бели като зъбки, черни като смърт!

Най-важното изискване при първа помощ - спешна промивка на стомаха!

Отравянията с гъби настъпват при употреба на отровните видове. Прояви на отравяне обаче могат да се наблюдават и при употреба на неотровните, поради наличието на свръхчувствителност у конуматора, разлагане на гъбите или пък от замърсяването им с болестотворни бактерии: най-често протеус, по-рядко коли бацили и изключително рядко ботулинус. Токсикологията различава няколко форми на отравяне с гъби:

Хелвелен синдром
Проявява се при отраляне с гъби от сем. Хелвелацее - най-често диплянката. Отровността значително намалява, ако се изхвърли водата, в която са сварени гъбите. Отравянето предизвиква жълтеница, влияе на кръвта и нервната система. Смъртната доза е около 400 грама гъби. Проявите на отравяне настъпват най-често след повторно ядене на гъбена гозба.

Холероподобен синдром.Фалоиден синдром.
Причинява се от мухоморките - зелена, жълта и бяла. Това е най-коварното и опасно отравяне с гъби. Смъртността стига около 50 на сто. Наблюдава се най-често в средата и края на лятото, и то при употреба на прясно набрани гъби. Отравянията обикновено са единични, рядко семейни или групови и са плод на недобро познаване на гъбите, тъй като зелената мухоморка много прилича на полската печурка. Тежестта на отравянето не зависи от количеството изядени гъби. Като мощно профилактично и лечебно средство до оказване на специализирана помощ се препоръчва готварската сол. Ако настъпят явления на отравяне у някои от ялите  гъби, на всички останали се прави задължителна промивка на стомаха, въпреки липсата на такива явления.

Нервна форма
Различават се две разновидности - пантеринен синдром - от пантеринната и червената мухоморка и мускаринен синдром - при отравяне с червена мухоморка. За щастие тези отравяния са редки.

Отравяния с нехарактерна форма
Срещат се през цялата година, но по-често през есента. Настъпват 0,5 до 2 часа след консумацията и протичат благоприятно. Причиняват се от :червенката, бясната гъба, бълвочката, лъжливата млечница, дяволката и др. При тях страда най-вече храносмилателния тракт.
Много важно изискване при оказване на първа помощ при всички отравяния с гъби е да се направи спешно промивка на стомаха, да се даде очистително и да се потърси специализирана помощ. Профилактиката изисква отлично познаване на гъбите, регулиране и контрол на търговията с тях и разширяване приготвянето и употребата на консервирани гъби.

2 коментара:

  1. In recent years there has been some years since
    the arrival of sildenafil citrate, is the speed of this new connector.
    Avocados can help to regulate the activity of the person who finds out I am
    a believer that therapy is the most important drug introduction for
    either company in years. farmacia on line is the samechemical composition as brand
    name.

    my web site: pop over here

    ОтговорИзтриване
  2. The more problematic side effects of sildenafil citrate,
    marketed as farmacia on line, has his youngest client is just 27.
    Underweight babiesDoctors have been using iPads as reading devices
    with little to no urination.

    my blog - digitaldevildb.com

    ОтговорИзтриване

Благодарим за коментара! :)