19.02.09 г.

on

Народната медицина отделя голямо внимание на тази билка като растение със силно изразени лечебни свойства, което пречиства стомаха, червата, дробовете, кръвта. Всяка част - стъблото, кората, листата и плодовете на този вечно зелен храст или малко дърво - е лековита.

За какво и как ни помага?

Ако продължително време се прилагат бани с плод и зелени клонки от хвойна, болните от подагра и ревматизъм възвръщат енергичността и подобряват подвижността си. Лечението започва с обливания и след 5-6 дни се преминава на цялостни вани.
Благодарение на противовъзпалителното си действие плодовете улесняват изхвърлянато на пясък от бъбреците. Използването им обаче е нежелателно при болни от нефрити и бременни жени.
Етеричните масла, съдържащи се в хвойната, облекчават бронхити, астма и болки в стомаха.
Отвара от клонки хвойна е ефикасно слабително средство.

Рецепти с хвойна

При възпаление на гърлото
В чаша хладка вода се слагат 4 капки етерично масло от хвойна и се прави гаргара няколко пъти на ден.

При силни болки в стомаха
Гълтат се 2-3 цели плодчета всеки ден в продължение на седмица.

За възбуждане на апетита
1 с.л. от плодове на хвойна се смесва с мед и се взима 3 пъти дневно. Тази смес дайства и като диуретично средство при възпаление на отделителната система.

За подобряване състава на кръвта
През пролетта в продължение на 1 месец се сдъвква по едно плодче първия ден, две плодчета втория ден и така нататък, докато се стигне до 15 плодчета за петнайстия ден. След това се прави обратното - плодчетата се намаляват с едно всеки ден, като последния(тридесетия) ден от лечението се сдъвква само едно плодче.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)