20.04.10 г.

on
Прекалената чувствителност на зъбите (зъбна хиперестезия) не е нещо, от което трябва
да се страхуваме. Има начини да се справим с неприятната реакция на зъбите ни към студени, горещи и кисели храни.

Болката при хиперестезия е кратка - тя продължава не повече от 30 секунди, но затова пък е много остра и неприятна. Чувствителността към горещи и студени  храни може да е на лице и известно време след посещение при стоматолога. Причината е в лекото възпаление на пулпата, която обикновено преминава за няколко седмици. Понякога обаче чувствителността сигнализира за сериозни възпалителни процеси в зъбите. Ето характерните признаци, за които трябва да следите и ако са на лице, веднага да посетите своя стоматолог:
  • След консумиране на студени или горещи храни и напитки чувствителността на зъбите трае дълго време.
  • Повишената чувствителност се съсредоточава само върху един зъб.
  • Използването на специална паста за чувствителни зъби не дава резултат дори след две седмици употреба.
Ако повече от една четвърт от зъбите Ви са свръхчувствителни, вие страдате от генерализирана хиперестезия, а ако засегнати са по-малко зъби - хиперестезията Ви е локализирана.


Къде възниква болката?

Повишената чувствителност на зъбите съвсем не е свързана със зъбния емайл, а с разположения под него ронлив слой - дентин. Емайлът е като здрав щит и предпазва тази по-уязвима тъкан от въздействието на различни фактори. Той може да изтънее и съвсем да изчезне и да остави дентина без защита. Само разрушаването му обаче е недостатъчно за развиването хиперестезия. Във вътрешността на дентина са разположени тънки микротръбички, през които преминават нервни окончания. Докато тези тръбички са закрити, зъбите се чувстват относително добре (дори при дефекти в емайла, човек не изпитва болка). Но когато каналите в дентина са открити и нервните окончания се оголят, при всяко едно дразнение човек чувства рязка и пронизваща болка.

Профилактика

  • Обърнете внимание на диетата си. Трябва да се храните балансирано, за да набавяте на организма си необходимите му витамини и минерали. Една от причините за хиперестезията на зъбите е дефицитът на витамин А. Затова, ако страдате от чувствителни зъби, много е важно да приемате достатъчно витамин А (той се съдържа в морковите, яйцата, черния дроб). Избягвайте газираните напитки, в които има киселини - кола, фанта, кисели сокове и каквито и да е кисели продукти. След хранене, особено ако сте яли нещо сладко или кисело, задължително трябва да почистите зъбите си или да ги изплакнете с преварена вода.
  • Купувайте си пасти за зъби с ниска степен на абразивност (най-добре е да ползвате специализираните пасти за чувствителни зъби). Те могат да съдържат калиеви соли (нитрат или хлорид), флоур, стронций, цитрати. Най-разпространени и ефикасни са съединенията на калия - те намаляват диаметъра на разширените канал в дентина на чувствителните зъби, ограничават проникването на течности в тях и предотвратяват острата реакция на зъбите към дразнения. Ефектът от използването им обикновено се забелязва след няколко дни, но след като прекратите употребата им, чувствителността се връща.
  • Водата за уста също помага много. Коя е най-подходяща за Вас, ще Ви каже зъболекарят. Тя обаче не бива да се използва постоянно.
  • Избягвайте процедурите, рисковани за чувствителни зъби. Например химическото и механичното избелване ви е противопоказно - по-добре прибегнете до почистване с ултразвук. Това е най-щадящият метод, той като при него се използва ниска концентрация на активно вещество (5-15% вместо 35-40%) и времето на въздействие върху зъбите е минимално - до 12 минути. По време на сеанса не се стига до травмиране на зъбните тъкани, благодарение на което пациентът няма неприятни усещания нито преди, нито по време, нито след процедурата на избелване. Този метод може да се комбинира с лазерно избелване. Преди и след процедурата е добре да се използват пасти за чувствителни зъби.

Лечение на прекалената чувствителност на зъбите

През последните 10 години в Европа броят на пациентите, потърсили лекарска помощ поради свъхчувствителност на зъбите, се е увеличил с 35%. Повече от половината население на света страда от различни форми на зъбра хиперестезия. Установено е също, че жените се оплакват по-често.
За лечение на свръхчувствителност на зъбите стоматолозите използват специални лакове, с помощта на които микропорите в зъбния емайл и празинте дупки в каналите на дентина се изпълват с реминерализиращи препарати (те обикновено съдържат флуор). Благодарение на последните прагът на възбудимост на нервните окончания се повишава и твърдите зъбни тъкани се насищат с липсващите им калциа, фосфор и магнезий.
За да могат тези укрепващи минерали да проникнат в зъбните тъкани, лекарите използват йонофореза (препаратите доситгат до необходимото място с помощта на слабо електричество). След това пациентът трябва да продължи лечението си самостоятелно със специални капки за домашна употреба, в които се слагат десенсибилизиращи вещества.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)