В последните години изучаването на ензимите е обект на нарастващия интерес на много специалисти. До сега са отрити над 4000 ензима, но все още много неща за тях са неизвестни.
Най-общото определение е, че ензимите са молекули, които татализират биохимични процеси в клетката. Те участват във всички етапи за поддържане на живота - смилането и усвояването на храната, процесите на синтез и разпад, заместването на старите клетки с нови, разграждането на токсините и извеждането им от организма, проиизвоството и доставката на енергия до всяка клетка. С храната, която ежедневно поглъщаме, приемаме и ензими, които помагат на нашето тяло да произведе няколкото хиляди собствени инзими. Принципът на действие на ензимите е да осигурят оптималните енергийни условия за протичането на дадена реакция, без това да нарушава равновесието в организма.
Всеки ензим има единствена и конкретна функция
Храносмилателните определят качеството на храносмилателния процес, който започва още в устата с отделянето на слюнка и във всеки следващ орган, до тънките черва, непрекъснато се отделят различни ензими:
Дъвчете храната по 30 пъти
Ако количеството им не е достатъчно, храносмилането се нарушава, а това обременява организма с много токсини от непреработената храна. Доброто дъвчене стимулира слюноотделянето и синтеза на ензими, затова е необходимо всяка хапка да се предъвква 30-70 пъти. Метаболитните ензими катализират химическите реакции в тялото, производството на енергия и усвояването на кислород от клетките. С тяхна помощ биохимичните реакции в организма могат да бъдат ускорени до 1 000 000 пъти.
Броят на ензимите в храната варира и много зависи от условията, при които се отглеждат плодовете, зеленчуците, семената или зърнените храни, катто и от времето от откъсването до консумацията. Естествените храни трябва да се консумират свежи, за да се съхранят ензимите в тях. Прясната храна е вкусна, защото съдържа много ензими, а съвременният човек все по-рядко яде прясна храна. Богати на ензими са ананасът, алое вера, черна ряпа.
Ензимите са чувствителни към топрината и се разрушават при температура над 90 градуса.
Ако обичайното ни меню се състои от термично обработени храни, ензимният баланс се нарушава и сме принудени да черпим от личните си запаси, които с напредане на възрастта намаляват.
Според д-р Едуард Хауъл - известен ензимолог, броят на ензимите, които всяко живо същество е в състояние да произведе в живота си, е предопределен. Ученият нарича това ензимен потенциал на организма и смята, че когато той се изчерпи, животът на индивида приключва.
Какво изтощава ензимния ни потенциал
Симптоми за ензимен недостиг
Ензим-зависими състояния
По света около 100 млн.души, предимно мъже, боледуват от фавизъм. Поради недостатък на ензима глюкозо-6-фосфат-дефидрогеназа в техните еритроцити след консумацията на зърна от бакла се развива остра хемолитична анемия, която може да е животозастрашаваща.
Алкохолът се усвоява в стомаха и натрупва в черния дроб, където се разгражда от различни ензими. Степента на разграждането му е различна при различните хора. Тези, които притежават достатъчно видове ензими, имат по-бърз алкохолен метаболизъм и по-висока поносимост към алкохол.
Когато свободните радикали в тялото се увеличават, се задейства антиоксидантната защита на тялото. Основният неин ензим е супероксид дисмотаза (СОД). С възрастта и особено след 40 години ензимите СОД намаляват. Ако ензимният потенциал на организма не е поддържан и изразходван правилно, здравето може да бъде увредено преждевременно.
Най-общото определение е, че ензимите са молекули, които татализират биохимични процеси в клетката. Те участват във всички етапи за поддържане на живота - смилането и усвояването на храната, процесите на синтез и разпад, заместването на старите клетки с нови, разграждането на токсините и извеждането им от организма, проиизвоството и доставката на енергия до всяка клетка. С храната, която ежедневно поглъщаме, приемаме и ензими, които помагат на нашето тяло да произведе няколкото хиляди собствени инзими. Принципът на действие на ензимите е да осигурят оптималните енергийни условия за протичането на дадена реакция, без това да нарушава равновесието в организма.
Всеки ензим има единствена и конкретна функция
Храносмилателните определят качеството на храносмилателния процес, който започва още в устата с отделянето на слюнка и във всеки следващ орган, до тънките черва, непрекъснато се отделят различни ензими:
- амилазата в слюнката разгражда въглехидрати.
- пепсинът от стомашния сок преработва протеини.
- липазата в червата разгражда мазнини.
Дъвчете храната по 30 пъти
Ако количеството им не е достатъчно, храносмилането се нарушава, а това обременява организма с много токсини от непреработената храна. Доброто дъвчене стимулира слюноотделянето и синтеза на ензими, затова е необходимо всяка хапка да се предъвква 30-70 пъти. Метаболитните ензими катализират химическите реакции в тялото, производството на енергия и усвояването на кислород от клетките. С тяхна помощ биохимичните реакции в организма могат да бъдат ускорени до 1 000 000 пъти.
Броят на ензимите в храната варира и много зависи от условията, при които се отглеждат плодовете, зеленчуците, семената или зърнените храни, катто и от времето от откъсването до консумацията. Естествените храни трябва да се консумират свежи, за да се съхранят ензимите в тях. Прясната храна е вкусна, защото съдържа много ензими, а съвременният човек все по-рядко яде прясна храна. Богати на ензими са ананасът, алое вера, черна ряпа.
Ензимите са чувствителни към топрината и се разрушават при температура над 90 градуса.
Ако обичайното ни меню се състои от термично обработени храни, ензимният баланс се нарушава и сме принудени да черпим от личните си запаси, които с напредане на възрастта намаляват.
Според д-р Едуард Хауъл - известен ензимолог, броят на ензимите, които всяко живо същество е в състояние да произведе в живота си, е предопределен. Ученият нарича това ензимен потенциал на организма и смята, че когато той се изчерпи, животът на индивида приключва.
Какво изтощава ензимния ни потенциал
- употребата на алкохол и цигари.
- злоупотребата с лекарства, наркотичните зависимости.
- замърсяването на околната среда.
- всички видове лъчения около нас.
- високото ниво на стрес.
Симптоми за ензимен недостиг
- Нарушено и затруднено храносмилане.
- Болки в стомаха.
- Подуване на корема.
- Тежест след хранене.
- Образуване на газове.
ВАЖНО:
Около 3000 ензима в човешкото тяло се образуват от чревните бактерии. Когато консумираме големи количества пресни храни, ние не само приемаме нужните ензими, но и осигуряваме и среда, благоприятна за развитието на чревните бактерии и засилване на ензимната им активност.Ензим-зависими състояния
По света около 100 млн.души, предимно мъже, боледуват от фавизъм. Поради недостатък на ензима глюкозо-6-фосфат-дефидрогеназа в техните еритроцити след консумацията на зърна от бакла се развива остра хемолитична анемия, която може да е животозастрашаваща.
Алкохолът се усвоява в стомаха и натрупва в черния дроб, където се разгражда от различни ензими. Степента на разграждането му е различна при различните хора. Тези, които притежават достатъчно видове ензими, имат по-бърз алкохолен метаболизъм и по-висока поносимост към алкохол.
Когато свободните радикали в тялото се увеличават, се задейства антиоксидантната защита на тялото. Основният неин ензим е супероксид дисмотаза (СОД). С възрастта и особено след 40 години ензимите СОД намаляват. Ако ензимният потенциал на организма не е поддържан и изразходван правилно, здравето може да бъде увредено преждевременно.
0 коментара:
Публикуване на коментар
Благодарим за коментара! :)