27.10.09 г.

on
Изкуството "бонзай" се състои в свързване и противопоставяне на симетрия, баланс и пропорция пресъздаващо естествената природа в търсене на красотата.. Отглеждането на миниатюрни дръвчета в керамични съдове води началото си от Китай и Япония преди повече от 2000 години. То има специално символично значение в търсенето на красотата и изчистените форми. Изобразява връзката между Създателя на Вселената и човека.

Бонзай
ИЗБОР НА РАСТЕНИЯ


За предпочитане са видове, които имат интересна форма на стъблото, кората, листата, които цъфтят красиво през пролетта, имат атрактивна есенна окраска. Като най-подходящи видове за бонзай са се утвърдили клен, кестен, бряст, азалия, плачеща върба, бреза, дъб, бор, смърч, хвойна, дрян, фикус, подокарпус, пираканта и др.

Бонзай
СТИЛОВЕ БОНЗАЙ


Традиционните стилове на бонзая са създадени с цел да повтарят естествената форма на възрастно растение в природни условия. Два са основните видове бонзай - растения с едно стъбло и многостьблени растения. Стиловете се определят в зависимост от формата на стъблото -строго изправена, свободно изправена, полунаклонена, плачеща, каскадна, разклонена.

Бонзай
ИЗБОР НА СЪДОВЕ ЗА ЗАСАЖДАНЕ


Бонзаите се отглеждат в плоски съдове с малки крачета, за отцеждане на водата, с повърхнина приблизително колкото короната на дръвчето. От голямо значение за окончателния ефект на бонзая е естетическият подбор на съда - матови или гледжосани керамични съдове с форма и цвят, съответстващ на стила на бонзая.

Бонзай
ПОДХОДЯЩА ПОЧВА ЗА ЗАСАЖДАНЕ


Препоръчваният за бонзай почвен субстрат се състои от почвена смеска за саксийни растения с добавка на пясък и торф или глинен гранулат, който осигурява добро отводняване.

Бонзай
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СВЕТЛИНА И ТЕМПЕРАТУРА


Повечето бонзай обичат обилна, но индиректна светлина. През лятото е добре да се изваждат навън, но не на пряка слънчева светлина. Растенията се отглеждат при нормална стайна температура 20-25° през активния вегетационен период и 10-15° през периода на покой, през който трябва да се съхраняват в полутъмни помещения и да се поливат рядко. Иглолистните бонзаи трябва да се изваждат през зимата навън, дори при минусови температури, в противен случай след няколко години умират.

Бонзай
ПОЛИВАНЕ


Поливането се извършва като поставите съда с бон-зай накиснат във вода (престояла 24 часа за разграждане на хлора) за около 30 мин, за да се напои обилно. При следващото поливане повърхността на субстрата трябва да е изсъхнала. Проверявайте редовно корените на растението за признаци за засушаване или преовлажняване. Пулверизирайте порепоръчително два пъти дневно с хладка вода.

Бонзай
НАТОРЯВАНЕ


За да поддържате вашия бонзаи в добра форма и осигурите оптимално развитие, наторявайте в подходящо време и с подходящ тор през цялата година. Като принцип наторявайте от ранна пролет до края на лятото с балансиран МРК тор 20:20:20 (веднъж на 4 седмици), а през есента и зимата - на 6 седмици (15:15:30), за да подтискате растежа, но да предпазвате от болести. Много добър ефект за развитието има и наторяването с органични торове - торф, компост, птичи тор, органични брашна и др.

Бонзай
ОФОРМЯНЕ НА БОНЗАЯ


Основни манипулации от голямо значение за развитието на бонзаите а премахване на излишните листа и подкастрянето. За целя както и за пресаждане на бонзаите, са необходими специален комплект инструменти. За вечнозелените видове листата се премахват два пъти годишно, за останалите при нужда. Подкастрянето може да се дели на два вида - за формиране - намалява височината на растението и дължината на корените и поддържащо - благоприятства развитието на нови разклонения и смалява размерите на листата. В зависимост от вида и възрастта през няколко години растението се пресажда в нов съд по-голям с около 2 см, като се подкастря кореновата система. Най-подходящ период за това е пролетта, преди започване на вегетацията. Стъблата и клоните на растенията изкуствено се изкривяват, за да добият вида на растение, борило се да ицелее в тежки условия. Именно тук се проявява и ролята на човека - да подчертае индивидуалността, без да наруши естествената красота на растението.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)