19.12.09 г.

on
Много са предимствата на ориза като храна, които му отреждат важно място в менюто от кърмаческа възраст до старини. Тъй като е хипоалергенен продукт, не съдържа глутен
(растителен белтък) и се преработва лесно от храносмилателните органи, под формата на каша той е подходящ за деца от няколкомесечна възраст.
Богат на сложни въглехидрати, които са главен енергиен източник за организма, оризът е незаменима храна през детството и пубертета. С високото си съдържание на целулоза е полезен и за възрастните хора като профилактика на застойните процеси в червата, водещи до запек, дивертикулоза и рак.
Лекарите препоръчват ориз и за здраво сърце, за укрепване на нервната система, за усилване на лактацията при кърмещите майки. Отварата от кафяв ориз помага при болести на черния дроб и бъбреците. Ефикасен срещу простуда е кафявият ориз с мед и мляко. Комплексът от въглехидрати стимулира производството на серотонин, затова оризът действа като антидепресант. Източната медицина му приписва способността да удължава човешки живот.

Разтоварващ ден

Много диетолози препоръчват "оризов ден" поне веднъж седмично. Оризът е с ниско съдържание на натирй, който задържа течностите в организма. Същевременно съдържанието на калий, който пък извежда натрия от тялото, е високо. Ако през разтоварващия ден се пие само минерална вода (неутрална), може да се свали до 1 кг от теглото (течности и крайни продукти от обмяната на веществата).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)