16.12.09 г.

on
За мъжете тютюнът е източник за презареждане, а за жените пушенето е средство срещу стреса, гнева или излишните килограми, твърди авторът на статия, публикувана в немския
Die Welt.
"Последиците тютюневата зависимост за тялото на мъжа и жената са еднакви, но се забелязва разлика в мотивите за тази пристрастеност. Ако мъжете палят цигара, надявайки се да получат някакво удоволствие, то за жените пушенето изпълнява функцията на успокоително, което им помага да се справят със семейните проблеми, раздразнението или работния стрес.
Според изследванията, проведени в Кьолн , съществуват различия в поведението при мъжете и жените, които се задействат под влияние на стреса: в състояние на стрес всеки втори мъж и всяка четвърта жена намират успокоение в алкохола. Към успокоителните медикаменти посягат 16% мъже и 45% жени, а към цигарите прибягват 39% мъже и 44% жени.

В допълнение, отбелязва вестникът, много момичета и жени започват да пушат, за да свалят излишните килограми, заради които са готови да рискуват своето здраве. Според
статистическите данни на Центъра за онкологични изследвания в Хайделберг, пристрастеността към тютюна зависи и от нивото на образованост и доходите, а също така и от семейното положение. С други думи, сред жените пушачки най-много пушат малко образованите, неомъжените или разведените, а също така и тези, които отглеждат децата си без мъже.
Авторът на статията отбелязва, че всяка от пристрастените пушачки се опитва да откаже цигарите, но не всяка от тях има силата да го направи. Много от тях са готови да се примирят с обвиненията за слабохарактерност, но не и да откажат тютюнопушенето.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)