16.04.10 г.

on
В последните години изучаването на ензимите е обект на нарастващия интерес на много специалисти. До сега са отрити над 4000 ензима, но все още много неща за тях са неизвестни.

Най-общото определение е, че ензимите са молекули, които татализират биохимични процеси в клетката. Те участват във всички етапи за поддържане на живота - смилането и усвояването на храната, процесите на синтез и разпад, заместването на старите клетки с нови, разграждането на токсините и извеждането им от организма, проиизвоството и доставката на енергия до всяка клетка. С храната, която ежедневно поглъщаме, приемаме и ензими, които помагат на нашето тяло да произведе няколкото хиляди собствени инзими. Принципът на действие на ензимите е да осигурят оптималните енергийни условия за протичането на дадена реакция, без това да нарушава равновесието в организма.

Всеки ензим има единствена и конкретна функция

Храносмилателните определят качеството на храносмилателния процес, който започва още в устата с отделянето на слюнка и във всеки следващ орган, до тънките черва, непрекъснато се отделят различни ензими:
  • амилазата в слюнката разгражда въглехидрати.
  • пепсинът от стомашния сок преработва протеини.
  • липазата в червата разгражда мазнини.

Дъвчете храната по 30 пъти


Ако количеството им не е достатъчно, храносмилането се нарушава, а това обременява организма с много токсини от непреработената храна. Доброто дъвчене стимулира слюноотделянето и синтеза на ензими, затова е необходимо всяка хапка да се предъвква 30-70 пъти. Метаболитните ензими катализират химическите реакции в тялото, производството на енергия и усвояването на кислород от клетките. С тяхна помощ биохимичните реакции в организма могат да бъдат ускорени до 1 000 000 пъти.
Броят на ензимите в храната варира и много зависи от условията, при които се отглеждат плодовете, зеленчуците, семената или зърнените храни, катто и от времето от откъсването до консумацията. Естествените храни трябва да се консумират свежи, за да се съхранят ензимите в тях. Прясната храна е вкусна, защото съдържа много ензими, а съвременният човек все по-рядко яде прясна храна. Богати на ензими са ананасът, алое вера, черна ряпа.
Ензимите са чувствителни към топрината и се разрушават при температура над 90 градуса.
Ако обичайното ни меню се състои от термично обработени храни, ензимният баланс се нарушава и сме принудени да черпим от личните си запаси, които с напредане на възрастта намаляват.
Според д-р Едуард Хауъл - известен ензимолог, броят на ензимите, които всяко живо същество е в състояние да произведе в живота си, е предопределен. Ученият нарича това ензимен потенциал на организма и смята, че когато той се изчерпи, животът на индивида приключва.

Какво изтощава ензимния ни потенциал

  • употребата на алкохол и цигари.
  • злоупотребата с лекарства, наркотичните зависимости.
  • замърсяването на околната среда.
  • всички видове лъчения около нас.
  • високото ниво на стрес.
Ензимите са особено важни за живите организми и неправилната работа или илипсата дори на един от тях може да доведе до сериозно заболяване.

Симптоми за ензимен недостиг


  • Нарушено и затруднено храносмилане.
  • Болки в стомаха.
  • Подуване на корема.
  • Тежест след хранене.
  • Образуване на газове.
При доказан ензимен дефицит са задължителни ензимните добавки, но само под лекарски контрол.

ВАЖНО:
Около 3000 ензима в човешкото тяло се образуват от чревните бактерии. Когато консумираме големи количества пресни храни, ние не само приемаме нужните ензими, но и осигуряваме и среда, благоприятна за развитието на чревните бактерии и засилване на ензимната им активност.

Ензим-зависими състояния

По света около 100 млн.души, предимно мъже, боледуват от фавизъм. Поради недостатък на ензима глюкозо-6-фосфат-дефидрогеназа в техните еритроцити след консумацията на зърна от бакла се развива остра хемолитична анемия, която може да е животозастрашаваща.
Алкохолът се усвоява в стомаха и натрупва в черния дроб, където се разгражда от различни ензими. Степента на разграждането му е различна при различните хора. Тези, които притежават достатъчно видове ензими, имат по-бърз алкохолен метаболизъм и по-висока поносимост към алкохол.
Когато свободните радикали в тялото се увеличават, се задейства антиоксидантната защита на тялото. Основният неин ензим е супероксид дисмотаза (СОД). С възрастта и особено след 40 години ензимите СОД намаляват. Ако ензимният потенциал на организма не е поддържан и изразходван правилно, здравето може да бъде увредено преждевременно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)