5.04.10 г.

on

Според кулинарните специалисти най-добрият зехтин за готвене е нерафинираният. Придава на ястията особен вкус и приятен аромат, а също така регулира и киселинността.

Видове зехтин

Съобразно своите вкусови качества, аромат и ниво на киселинност, зехтинът може да бъде:
  • екстра-класа (с най-високо качество и безупречен вкус, с киселинност под 1%);
  • обикновен естествен зехтин (с киселинност до 3,3%);
  • рафиниран (естественият аромат и вкус значително са променени);
На пазара се среща и зехтин, смес между рафиниран и естествен.
Трябва да се съхранява на тъмно, хладно и сухо място, за да запази качествата си по-дълго време.

Пържени ястия

За разлика от слънчогледовото олио, структурата на зехтина не се разрушава при висока температура и той запазва съдържащите се в него антиоксиданти и олеинови киселини. Освен това образува корица по повърхността на храната, която не позволява проникване на мазнина и подобрява вкусовите качества на ястието. Храната, запържена в зехтин, има по-ниско съдържание на мазнини.
Избягвайте да загрявате зехтина в затворен съд, той като съществува опасност от възпламеняване. При пържене маслиновото олио трябва да е силно загрято, оптималната температура е около 170 градуса.

Сладкишите

И тук зехтинът е незаменим. Всеки сладкиш ще се превърне в истински шедьовър, ако добавите към рецептата няколко капти от течното злато. Когато приготвяте кифлички или кекс, можете спокойно да замените кравето масло със зехтин. Крайният резултат ще бъде уникален вкус и прекрасен аромат.

Питка или хляб

Традиционно зехтинът се използва и при приготвянето на вкусни питки, хлябове, гевречета. Благодарение на него тестото става меко, а готовото изделие е много вкусно и ароматно. Хлябът, приготвен със зехтин "остарява" по-бавно и остава вкусен по-дълго време.

Сосове

Ролята на соса е да подсили вкуса на ястието. Важен елемент от рецептите на много сосове е именно зехтинът. Добавяйте го постепенно към основата на соса, като разбърквате постоянно. Няколко капти зехтин ще запазят цвета на соса.

Марината


Зехтинът е подходящ за приготвянето на различни видове маринати. Когато готвите стек, например, оставете месото да престои няколко часа в марината от зехтин, чесън, черен пипер, розмарин и мащерка - ще получите чудесно на вкус ястие.

1 коментара:

  1. The Huff Post Tech team will be at the heart of the farmacia on line before?
    While he noted that China's enforcement, particularly its willingness to crack down on the black market for counterfeit farmacia on line and Cialis that even when using the drug at lower costs.

    Feel free to surf to my website: browse around this website

    ОтговорИзтриване

Благодарим за коментара! :)