20.08.09 г.

on
"Още утре няма повече да пуша. Това е последната ми цигара", "Не съм ги спрял/а, защото не съм преценил/а, но ако реша ще го направя с един замах. Аз съм силен човек и нищо не може да ме спре." Така всеки един пушач се успокоява, че не е трудно да се откаже, но истината е съвсем различна. Едва съвсем малък процент от пушачите успяват напълно да се отърват от този вреден навик. Но както при всяко сериозно намерение и в този случай е необходимо да се подготвим, че началото е трудно. Ше трябва не само да не посягаме към цигарите, но и да се справим с произтичащите странични ефекти: настинка и риск от поява на язви в устната кухина.
Научните изследвания в тази област показват, че бившите пушачи развиват подобни странични реакции в период около 2 седмици след като спрат да пушат. Тези негативни състояния биха могли да поставят в затруднена ситуация всички, които са решили да скъсат с вредния навик. Това може да разколебае много от тях да продължат да са непушачи.
Наскоро в бе публикувано изследване, в което са включение 174 пушачи, които били наблюдавани в продължение на 6 седмици. След около 10-15 дни на пълно въздържание от тютюнопушенето участниците проявили склонност към настинки, изявена симптоматика. Още през първата седмица около 30% от експушачите развили поне три или повече симптома. Добрата новина е, че около месец след последната цигара всички странични ефекти от абстиненцията изчезва Според изследователите най-вероятно осезаемото повишаване на количеството на раните в устната кухина се дължи на отсъствието на антибактериалния ефект на тютюна, а симптомите на настинка се появяват в резултат на понижената активност на имунната система.
Учените от департамента по физиология на медицинското училище към болницата споделят, че не знаят дали всички тези странични ефекти са причина хората отново да посегнат към цигарите, но най-вероятно съществува връзка между тях. "Това е първото проучване, което дава ясно доказателство за увеличаване на симптомите на настинка и на рани в устната кухина след спиране на пушенето", разказва д-р Майкъл Ушер.
Аманда Сандфорт, мениджър на изследователския отдел към обяснява, че пушачите не трябва да се отказват заради страничните реакции, които ги измъчват. "Това са непредвидими на пръв поглед странични ефекти и е много важно хората да бъдат информирани за тях. Необходимо е да се вдъхне увереност на пушачите, че спирането на цигарите е позитивно начинание и че възникващите странични ефекти са само кратковременни.", споделя Сандфорд.
Специалистите алармират, че е необходимо да се потърси кондултация с лекар, ако тези симптоми не отшумят до 2 месеца.

2 коментара:

  1. Това за добрата новина не е вярно, не пуша от месец. Преди съм ги спирал за 6.Понякога съм свръхизнервен, понякога ми се пуши зверски. Истинската добра новина е, че отминава бързо ако не се поддадеш. Може би истината е в това да палиш по цигара само два-три пъти в годината, за да докажеш на себе си, че имаш воля да устоиш.

    ОтговорИзтриване
  2. I just couldn't depart your web site prior to suggesting that I actually loved the usual information a person provide to your guests? Is going to be again frequently to investigate cross-check new posts

    Also visit my web page business communication skills

    ОтговорИзтриване

Благодарим за коментара! :)