6.07.09 г.

on
1. По време на сън сме парализирани
Ако искате вярвайте, но нашето тяло по време на сън е парализирано за да не повтаря движенията, ставащи в съня.

2. Външни дразнители влияят на съня ни
Всеки от нас поне веднъж е преживял това: подсъзнанието прави част от съня физическо усещане, което ние имаме в дадения момент. За зажаднелите хора подсъзнанието “подхвърля” образа на чаша с вода. Те се опитват да се напият (насън, разбира се), отново зажадняват, пак виждат чаша с вода и така нататък докато не се събудят и не разберат, че наистина им се пие вода. По този начин подсъзнанието подсказва, че трябва да се събудят.

3. Бившите пушачи виждат по ярки сънища
Бившите пушачи сънуват по-наситени и реални сънища отколкото останалите хора. Те най-често сънуват, че отново са започнали да пушат цигари и се чувстват виновни.

4. Сънищата не са буквални
Подсъзнанието ни използва езика на знаците и символите. Ето защо, всеки сън не трябва да се възприема буквално независимо, че е с логичен и богат сюжет. Подсъзнанието ни изпраща сигнали, а не точни образи.

5. Не всички хора могат да сънуват цветни сънища
12 на сто от зрящите хора сънуват само чернобели сънища. Останалите сънуват цветни. Има няколко най-често срещани групи сънища, които се сънуват от всички хора без изключение. Това са: случки в училище или в службата, опит за спасяване от преследвачи, падане от голяма височина, смърт на човек, окапване на зъбите, полет, скъсване по време на изпити, катастрофи и др.

6. Сънуваме само това, което сме видели
В сънищата си често виждаме непознати хора, но нямаме представа, че съзнанието ни не измисля техните лица. Това са лица на реални хора, на онези, които сме срещали в живота, но не сме ги запомнили.

7. Сънищата премахват психозата
Учени проведоха експеримент: на доброволци им давали да спят по 8 часа, обаче ги будели в началната фаза на всеки сън. След три дни всички участници в експеримента, без изключение, имали трудности с концентрирането на вниманието, халюцинации, необяснима невроза и първите симптоми на психоза. След като на доброволците най-после им дали възможност да сънуват, учените обърнали внимание, че мозъкът им компенсира липсата от сънища през предишните нощи за сметка на по-дългото изпадане на организма във фазата на бързия сън.

8. Всички хора без изключение сънуват сънища
Всички хора (с изключение на болните със силно разстройство на психиката) сънуват, обаче мъжете и жените имат различни сънища. Обикновено мъжете сънуват представители от своя пол, докато жените виждат насън представители от двата пола в почти равни пропорции.

9. Забравяме 90% от сънищата си
Пет минути след пробуждане вече не помним дори половината от сънищата си, а след десет минути едва ли се сещаме за 10% от тях. Известни са случаите, когато поети, писатели или учени в сънищата си са пишели стихове, проза или са откривали нова научна теория. На сън Семюел Колридж създава стихотворението си “Кубла Хан”, Роберт Стивънсън пише историята за доктор Джекил и мистър Хайд, а Мери Шели своя “Франкенщайн”. Руският химик Дмитрий Менделеев открива периодичната система на химическите елементи – таблицата на Менделеев.

10. Слепите виждат сънища
Хората, ослепели след раждането си, сънуват сънища във вид на картини. Слепите по рождение обаче не виждат картини, а сънищата им са изпълнени със звуци и миризми.

Още няколко факта за сънищата:

Човек не сънува, когато хърка.

Бебетата не сънуват себе си, докато не навършат 3 години. От 3 до 8 години децата виждат повече сънища, отколкото възрастните през целия си живот.

Ако ви събудят в момент на бързия сън, ще запомните съня си най-подробно.

 


0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)