7.07.09 г.

on

Издишаният въздух разкрива много неща за здравето на човека

Дали освен кръвта и урината в скоро време лекарите няма да започнат да изследват и дъха? Различни изследователски екипи работят върху изобретяването на приложими в практиката "електронни обонятелни рецептори".
При болни хора се променя съставът на молекулите в издишания въздух, който съдържа между 400 и 600 вещества. Екипът на Йорг Инго Баумбах от Института за аналитични науки в Дотрмунд е разработил метод, който се базира на IMS-спектрометрията (спектрометрия на йонната мобилност). Издишаният въздух се улавя в кутийска с 1000 тънки успоредно подредени тръбички.След това започва надпреварата на молекули. Те получават електрически заряд, преминават през решетка и под въздействието на електрическо поле доситгат до детектора. Там се измерва времето, което е било необходимо на молекулата, за да измине разстоянието от решетката до детектора. То е различно в зависимост от големината, формата и химическите свойства на молекулните съединения и разкрива точно за кой вид молекула става въпрос. От издишването до диагнозата минават само 10 минути.
Това е голям напредък, особено с оглед на лечението на пациенти на командно дишане. При тях рискът да се разболеят от пневмония е много голям. В момента, за да се установи това заболяване, са необходими няколко дни.
Методът е бил успешно изпробван и при изследване н араково болни в Белодробната клиника в Хемер (Северен Рейн-Вестфалия), където чрез него са били идентифицирани специфични миризми в дъха на пациенти с карцином на белия дроб.


И ОЩЕ:


Музика За Релакс - Отпусни Се, Затвори Очи И Слушай...

10 Интересни Факти За Съня

Еротичен Хороскоп За 2009


Обърни Своята Карта Таро За Деня


Ще Разбие Ли Сърцето Ти?


Семейна Кореспонденция – Смях


Десетте Любими Реплики На Всяка Зодия

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)