10.07.09 г.

on
-------------------------------------------------------
Всички познават динозаврите, макар че са измрели преди милиони години. Затова пък за куриозните птици, изчезнали преди не повече от 300 години, вече почти никой не си спомня. Говорим за птицата додо (Raphus cucullatus), живяла на остров Мавриций, видяна за пръв път от европейците през 1598 година.
В спомените на първите пътешественици описанието на додо не е особено ласкателно - дебел и глупав. Птиците са доверчиви и лесно падат в капана - затова ги сямтат за тъпи. Мътят на земята и не могат да летят. Орнитолозите ги определят като закръглени и тромави. Вероятно защото пътешествениците донасят рисунки на прехранени, живеещи като затворници додо. Надути като пълен чувал, огромна извита човка, много къси крака, нещо като кепе на главата и снопче бели пера на опашката.
Както винаги, когато на самотен остров стъпят европейци, природата излиза от релси. Откривателите обикновено проявяват неразбиране, мореплавателите имат нужда от прясно месо, а накрая идват събирачите на трофеи и окончателно унищожават екзотичната фауна. такава е съдбата и на островните птиц Кучетата и свинете на заселниците с удоволствие си хапват додо, плъхове от корабите убиват малките им. Около сто години след откриването им на остров Мавриций не остава нито един додо.
Не е известно колко са били птиците по времето на първите заселници.
През юни 2006 холандският изследовател Кенет Рийсдийк и екипът му откриват в някогашно мочурище на остров Мавриций хиляди скелети на птици. Масовият гроб на додо се оценява като указание, че още преди пристигането на хората някаква природна катастрофа - може би циклон или внезапно вдигане на морското равнище - е унищожила голяма част от популацията. А за да спасим честта на додо, можем да приемем, че фигурата им не е била толкова пълна, каквато изглежда на старите рисунки.
---------------------------------------------------------------------------

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)