11.03.09 г.

on
Имиджът на моториста, авиатора или рок звездата – всичко това го има в тази дреха на 20 век. В различните си вариации тя е част от модата през последните над 60 години и все още продължава да се променя и пригажда към начина ни на живот. Бунтар, опасен човек или герой – с тези внушения коженото яке влиза в масовата култура и не я напуска.

То влиза с пълна сила и в киното, а и чрез него. Има филми, чиито уроци по стил могат да се използват и днес, включително що се отнася до кожени якета.
дин от първите актьори, които подлудяват тийнейджърите по света, появявайки се в кожено яке, е Марлон Брандо (горе). Във филма “The Wild One” (1953 г.) той играе лидер на банда, която тормози малко градче. Заради тематиката си филмът е критикуван и забраняван, но пък коженото яке на Брандо става емблематично. Това е първият филм за мотористи, който става известен по целия свят. Не е чудно, че след него коженото яке става истински хит, като моделът, който Брандо носи във филма, остава известен като класическото кожено яке на моториста или рокера.

Именно 50-те и 60-те са времената, когато коженото яке придобива огромна популярност. Доказателство за това са и филмите, които разказват за тези времена, като „Брилянтин” (1978 г.) с Джон Траволта и неговото кожено яке.
Филми като този ни показват първите години на коженото яке, когато то е част от културата на мотористите и брилянтина. Това е времето на прическите с много гел, бунтарството и многото ципове по якетата. След време това същото яке ще стане известно като „рокерско”.


Кафевите кожени якета
, понякога с яки от овча кожа, са запазена марка за приключенските филми и герои на Холивуд от много години насам - пример е Харисън Форд във филмите за Индиана Джоунс.
През последните години видяхме и други варианти на кожено облекло – дългото палто на Киану Рийвс в „Матрицата” (1999 г.) и червеното кожено яке на Брад Пит в „Боен Клуб” (1999 г., горе)
Не можем да пропуснем още едно класическо филмово кожено яке – това на Арнолд Шварценегер в „Терминатор” (1984г.) Друг известен актьор, който облича кожено яке в един от първите си филми, е Мел Гибсън в „Лудият Макс” (1979 г., най-долу)
Защо коженото яке се е превърнало в нещо като вечна мода, въпреки многото си варианти? Първоначалната причина е безспорна – кожата защитава тялото от различни атмосферни влияния, топли и издържа дълго време. Трябват й 20-30 години, за да започне да се поврежда. Затова тя се е използвала винаги от мъже, които са били или на път, или изложени на някаква опасност – от каубоите до първите самолетни пилоти. Самолетите в началото на 20 век нямали днешните пилотски кабини и пилотите трябвало да са облечени в дрехи, които да ги пазят от студа – така се родил имиджът на авиатора.
Тази далечна история е натоварила коженото яке с усещане за сила, устойчивост и издържливост, което то е запазило и до днес.


Десетте типа мъже,които изключително дразнят жените

1 коментара:

  1. Радвам, се че тук попаднах на тази статия и разбрах каква точно е историята на това така популярно кожено яке.Кожата може да се носи по всяко време през годината.Било то като акцент или като цялостна дреха или връхна както е в този случай.Лично на мен не сами удобни, като че ли ме запаряват и са ми твърди, но на други хора ми харесва как стоят.Особено върху женско тяло, подчертава извивките.Пишете ни пак с историята на дънките например.

    ОтговорИзтриване

Благодарим за коментара! :)