19.03.09 г.

on
Наричат французина Жан Нувел (Jean Nouvelle) архитект на идеите и внушенията, на образността.
Той е носител на редица отличия, сред които златният медал на Британския кралски институт по архитектура, Франция го удостоява с Гран при за цялостно творчество, получава и японската императорска награда. Създава сгради, които са в невероятен синхрон с духа на времето и могат да отговорят на изискванията му.

Жан Нувел е роден на 12 август 1945 г. в село Фюмел, Югозападна Франция. Детската му мечта е да стане велик художник. Завършва Училище по изящни изкуства в Париж. През 1975 г. създава собствена архитектурна фирма. В творчеството си французинът се стреми да създава експресивен език, който се различава от модернизма и постмодернизма. Нувел проектира сгради, които надминават ограниченията на традицията и познатите и добре утвърдени образци.
Нувел залага на хармонията, която трябва да възникне между новата постройка и заобикалящата я среда. В дизайна на повечето сгради той акцентира на взаимодействието между прозрачността, сянката и светлината. Любител е на изящни композиции от стъкло.
За шедьоври се смятат сградите на Операта в Токио и Лион, Институтът на арабския свят в Париж, галерията "Лафайет" в Берлин, музеят на испанската кралица София в Мадрид, които Нувел създава.

Операта в Токио


Операта в Лион


Институтът на арабския свят в Париж


Галерията "Лафайет" в Париж


Музеят на испанската кралица в Мадрид


Световна известност му донася Институтът на арабския свят в Париж (1981-1987 г.).
Най-добрите му проекти от последните години са "рижавият" Куб - Монолит в центъра на езеро по време на ЕКСПО 2002 в Швейцария. До павилиона под формата на огромен куб посетителите стигаха с лодки по време на изложението
.

Друг известен проект е музеят De Quai Branly в Париж.
Последният хит на Нувел е небостъргачът Torre Agbar в Барселона. Зданието служи за централен офис на градската водоснабдителна компания. Символиката на водата е постигната чрез корпуса на сградата, който е решен изцяло в прозорци с особени отразяващи стъкла. При определена светлина кулата визуално като че ли се разтваря в пространството и започва да прилича на огромен воден стълб.
Спечели конкурса за нов символ на Париж. Предложеният от него архитектурен комплекс трябва да бъде построен до 2015 г. в столичното предградие Ла Дефанс.

Предложения от Нувел 300 – метров небостъргач "Сигнална кула" трябва да стане един от символите не само на Париж, но и на Франция. Комплексът ще предлага освен бизнес офиси, така и апартаменти и хотел. Той ще бъде малко по-нисък от Айфеловата кула, която се извисява на 324 м.
Небостъргачът е част от амбициозната програма на кмета на френската столица да вдъхне нов живот на 50-годишния делови център в Ла Дефанс, разположен в западните покрайнини на града.

Всеки ден близо 400 000 души отиват на работа в Ла Дефанс, където са разположени централите на 2 500 компании. Освен това в предградието живеят 20 000 души.

В края на март Жан Нувел получи и най-престижното отличие за архитекти: наградата "Прицкер", която най-често е наричана архитектурен "Нобел". Той е отличен за цялостното си творчество и се нареди до такива имена като Франк Гери, Ренцо Пеано и Норман Фостър.
В продължение на четири десетилетия 62-годишният Нувел е създал над 200 проекта в цял свят. Неговата професионална битка е срещу стандартите и униформата в архитектурата. За Нувел всеки нов проект не трябва да има нищо общо с предишния: "всеки проект е ново приключение" и всяко архитектурно творение е "застинал момент от историята на културата".

Затова за него архитектурата е най-доброто оръжие срещу уеднаквяващата глобализация и липсата на различия в света. Мечтата на Нувел била да стане художник, но родителите му го насочват към архитектурата. По-късно творенията му издават таланта и усета да играе с повърхности, обеми, светлини, сенки, прозрачно и матово. Той създава собствено архитектурно бюро през 1975 г., след което не спира да смайва света: с централата на "Картие" и Института на арабския свят в Париж, кулата "Агбар" в Барселона, галерията "Лафайет" в Берлин, концертната зала в Люцерн, операта в Лион...

Наградата е основна от чикагската фамилия Прицкер през 1979 г., собственици на веригата хотели "Хаят". Като победител Жан Нувел ще получи 100 000 долара на 2 юни в Конгресната библиотека във Вашингтон
.

Гръцка антична архитектура

Гръцка антична архитектура част 2

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)