10.11.09 г.

on
Много от тежките гинекологични операции и в България вече могат да бъдат избегнати. От 70-те години на 20 век на Запад акушер-гинеколозите преглеждат с модерен апарат, наречен хистероскоп, и оперират безкръвно и безболезнено с хистерорезектор.

Какво представляват хистероскопията и хистерорезекцията?

Поканихме за читателките на ЕВА да обясни д-р Динчо Георгиев, акушер-гинеколог, специализирал ендоскопска хирургия при проф. Де Блоок в Холандия, в гинекологичната клиника на болница Сент Антоан в Париж и в частната клиника Ле Нориет пак там.

Хистероскопията е оглед на канала и кухината на матката с гъвкава оптична система. На Запад 70 % от гинекологично болните жени се преглеждат с такъв апарат. Дебелината на накрайника е колкото тънък молив, който се вкарва с разширение при раждали и без разширение при нераждали жени в кухината на матката. Вътрешността се осветява със специална „студена" светлина. Виждат се в естествен цвят всички тъкани и системи, което дава възможност да се постави много точна диагноза в амбулаторни условия. Системата позволява към апарата да се поставят специални инструменти, с помощта на които да се вземе частица тъкан за изследване (биопсия). Досега това е ставало само с кюретаж, при който се работи „на сляпо". Новият метод позволява много по-прецизно изследване, защото се взима тъкан само от променения участък на матката. С помощта на хистероскопа може също да се извади контрацептивна спирала, която не може да се махне по стандартния начин - т.нар. „изгубена спирала".

Разбира се, преди да се пристъпи към подобни интервенции, се минава през стандартен гинекологичен преглед и ехография на матката.

Кога се използва хистерорезекторът?

Хистерорезекторът съвместява оптичната система с електронож и иригационна (промиваща) система. Той позволява да се правят гинекологични операции, при които матката се запазва, а кръвозагубата е колкото при аборт по желание (50-80 мл). Оперативен разрез на корема няма, няма ги и всички последици от голямата хирургическа интервенция - сраствания, болки, неестетични белези. С този апарат се работи през канала на матката. При операция с хистерорезектор жената престоява в клиника само 24 часа, а след 48 е напълно работоспособна, което е от голямо значение при съвременния динамичен начин на живот.

В развитите страни броят на големите гинекологични операции е намалял с 15%, откакто е въведен в практиката хистерорезеторът. Към тях се причисляват и такива операции, при които се премахва матката, а често и яйчниците. Нека да напомним, че когато матката на жената е запазена, има възможност в климактериума по-успешно да се прилага изключително важното хормонозаместващо лечение.

Кога се прибягва до операция с хистерорезектор?

Когато в матката бъдат открити миомни възелчета, които може да са с големина на царевично зърно, но да предизвикват обилни кръвоизливи дори при нераждали жени. При полипи в маточната кухина, които също водят до тежки кръвоизливи при жените, особено във възрастта над 40 години. При хормонални промени в лигавицата на матката на жени в климактериум, които предизвикват кървене. При възпалителни процеси в лигавицата на матката и сраствания, породени от тях. Когато се окаже, че има вродени аномалии в маточната кухина (честа причина за стерилитет), операцията с хистерорезектор замества голямата хирургична интервенция, прилагана досега. И не на последно място той се използва за предизвикване на вторичен стерилитет - запушване на маточните тръби със силиконови тапи.

В България има няколко хистероскопа и хистерорезектора, които обаче не се използват в пълен капацитет къде поради непознаване на възможностите им, къде поради високите цени на тази техника и респективно, на манипулациите с нея.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)