12.11.09 г.

on
Предаването на съобщения по трети лица датира още от древни времена. Кога точно са се появили регуларните пощенски служби, които са пренасяли писмани послания, не може да
се каже. Първият предшественик на пощенските кутии е корабоплаването. На определени места, например където са спирали да зареждат с питейна вода, моряците са оставяли писма под камъни с надеждата пътуващите в обратната посока да ги занесат в родината им.
Първата писмено документирана пощенска кутия е от 1633г в град Лигниц, провинция Долна Шлезия.
През 1653г Людвиг XIV наредил на един придворен съветник да открие градска поща. За целта по улиците са били поставени 15 пощенски кутии. От 8-ми август 1653г на определени места е можело да се купят така наречените "billets de port paye". Хартиените лентички е трябвало "да бъдат увити около писмото, пъхнати в него или закрепени по някакъв друг начин, така че служителят да може да ги види лесно", е пишело в заповедта. Пощенските кутии са били изпразвани три пъти дневно. Тази служба е просъществувала 8 години. За парижките пощенски кутии е написано и първото стихотворение.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)