10.11.09 г.

on
Случвало ли ви се е да правите стархотен секс с не особено атрактивна жена,прикрила прелестите си под широки и дълги дрехи, а блондинката с дълбоко
деколте, къса пола и изряден маникюр да се окаже студена кукла в леглото? Или невзрачният на вид, с леко коремче колега да се окаже полов атлет, за разлика от супер-красавеца на випуска с перфектно изваяна във фитнес-залите фигура? Една от причините за подобно разминаване между външност и съдържание се дължи на ексхибиционизма, който повечето хора носят в себе си.

Ексхибиционизмът означава показване и обикновено се свързва с мъжете, които излагат на показ гениталиите си по градинките с цел да бъдат забелязани. Привличането на вниманието ги кара да изпитват сексуално удоволствие от това. В същото време във всеки от нас дреме необходимостта да се покаже пред останалите в най-добрата си светлина и да привлече вниманието им. Жените правят това, обличайки тесни, къси, изрязани рокли. Мъжете слагат тесни впити панталони и тениски, очертаващи релефа на тялото им. Хора, облечени по този начин, се въприемат като предизвикателни и готови да откликнат дори на най-беглата покана за секс. Разочарованието на партньора обаче често се оказва голяма, когато установи, че вместо със сексуален вампир се е оказал в леглото със срамежливо, сковано момиче или със притеснено, не особено страстно момче.
Ексхибиционистичните натури връщност са хора, които се страхуват, че не са достатъчно добри и значими за околните, такива каквито са. Те полагат много старание, за да фокусират вниманието, да получат одобрението на познати и непознати с едничката цел да се почувстват по-малко самотни. Такива хора жадуват за любов, но са неспособни, както да я изразят, така и да я приемат.
Погрешните сигнали, подавани към другите чрез предизвикателно облекло, само ги прави още по-неразбрани и самотни. Истинската им същност мечтае за нежност и взаимност, но емоционалната им студенина ги превръща в студени сексуални партньори. Те изпитват сексуално удовлетворение предимно от оценката на прелестите им. Причините могат да бъдат различни. При всички случаи обаче в основата е нарушение в изразяването на емоциите.
Съществува и естествена, ексхибиционистична възраст - тинейджърските години. Когато хормоналното развитие изпреварва емоционалната зрелост за приемане и отдаване на междупартньорска любов. За младежите е по-важно, как изглеждат и да бъдат приети от обществото на приятелите им, отколкото действителната изява на истинските им чувства.
Ролята на психотерапевта е да помогне на такъв човек да стигне до емоционалният си свят. Да се научи да дава израз на чувствата си, без да изпитва вина от това. В резултат, студените фатални жени се превръщат в мили, усмихнати, нежни момичета, а атрактивните мускулести външно агресивни момчета в грижовни и романтични мъже.

Д-р Даниела Овчарова
Специалист психиатър, психотерапевт

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)