19.02.09 г.

on

Искате да успокоите и освежите лицето и тялото си? Направете го у дома с помощта на парни бани, маски и вани с билката бял равнец.

Парни бани

Те почистват кожата и я подготвят за пълноценно приемане на хранителните вещества от маските и кремовете.

  • Вземат се 3-4 с. л. смес от равни части бял равнец, живовляк и лайка и се заливат с 1 л. вода. Поставя се на тих огън да повни за 10 минути. След това се прецежда и се прехвърля в друг съд. Главата се покрива с хавлиена кърпа, като се навежда над съда с отварата, така че парата да обхваща лицето. Продължителността на процедурата е 20 минути. След парнат абаня върху лицето и шията се нанася някаква маска, а след като се отстрани - подхранващ крем.
  • Смесват се по 100 г. бял равнец, цветове от метличина и цветове от невен и се заливат с 2 л . вряща вода. Съдът се похлупва, като сместа се отставя да престои четвърт час. След това запарката се прецежда. Главата се покрива с плътна кърпа, като се привежда над съда със запарката, като парата трябва да обхваща лицето. Продължителността на процедурата е 5-10 минути, достатъчно време, за да се почисти кожата. След това задължително се нанася маска или подходящ крем.

Вани

Те имат противовъзпалително, тонизиращо и успокояващо действие.

Необходими са 1 чаена чаша листа и стъбла от бял равнец, 1 корен от хрян и 3 л. гореща вода. Белият равнец се залива с врялата вода и се оставя 20 минути да поври на тих огън. Ваната се напълва с вода, като температурата трябва да е около 37 градуса. Коренът от хрян се измива с течаща вода, почиства се и се настъргва. 2 с.л. от него се поставят в торбичка от марля, завързват се и се потапят във водата на ваната. След това вътре се излива и прецедената отвара от бял равнец. Накрая водата се разбърква добре. Препоръчително е ваната да се направи преди лягане, защото има успокояващо действие.

Необходими са 500 мл. запарка от бял равнец и 100 мл. сол. Ваната се напълва с топла вода, в нея се разтваря солта и се добавя прецедената запарка от белия равнец. Добре е да се прави лек масаж под водата. Тази вана действа ободряващо.

Маски

Те подхранват, изглаждат и хидратират кожата

При мазна кожа

Вземат се 2 с.л. бял равнец, 1 лимон, 200 мл вода и 250 мл водка. Лимонът се смила в месомелачка заедно с кората, а получената кашичка се залива с водката. След това се поставя в съд с капак и се оставя да престои на прохладно място за 10 дни. После течността се прецежда през марля. Белият равнец пък се залива с вряща вода и се оставя да покисне така 40 минути. Течността се охлажда и се прецежда, а 100 мл от нея се прибавят към лимоновия извлек. В семста се потапя един пласт памук, който след това се налага върху лицето за 15-20 минути, но така, че ноздрите, очите и устните да останат открити.

При застаряваща кожа

1 с.л. листа от бял равнец и 3 с.л. листа от алое се заливат със 100 мл вряща вода. Билковата смес се оставя да престои половин час, след което се прецежда. Нанася се върху шията и лицето с памучен тампон и те се покриват с марля. За да бъде маската още по-ефективна, можете да добавите към билковата смес 1 жълтък, 1 с.л. мед и 1 ч.л. зехтин. Добавените продукти се смесват добре и се нанасят с памучен тампон върху почистеното лице. След 10 минути маската се отмива с топла вода.
Използвани са материали от "Лекуване с невен, бял равнец и евкалипт" Д-р Теофана Петрова

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)