22.02.09 г.

on

"Само ирландското кафе осигурява в една-единствена чаша четирите най-важни хранителни групи: алкохол, кофеин, захар и мазнини" - казва джазменът Алекс Левин.
Сместа от горещо уиски, черно кафе, захар и два сантиметра сметана е създадена през ноември 1952 г. в кръчмата Buena Vista в Сан Франциско. Собственикът Джак Кьоплер и Щантон Делаплейн, журналист пътешественик, решили да пресъздадат питието, което пътниците, кацащи на летище Foynes в Ирландия, получавали, за да се сгреят. Двамата експериментирали, но сметаната все потъвала. Месеци по-късно открили, че ако е престояла повече от 48 часа, не потъва. Така се родило ирландското кафе. Кръчмата Buena Vista съществува и до днес, и е толкова популярна в Сан Франциско, че понякога там се сервират до 2000 ирландски кафета на ден!
Мнозина смятат, че ирландското кафе е вдъхновило компанията Gilbeys Of Ireland да комерсиализира през 1974 г. напитката Baileys, която също е на базата на кафе, уиски и сметана и която понякога се нарича "индустриализирано ирландско кафе".

Ето и оригиналната рецепта на Джак и Щантон за ирландско кафе:

Необходими продукти:
  • 2 лъжици полуразбита сметана
  • 2 бучки захар
  • 1 чаша силно черно кафе
  • 4 лъжици ирландско уиски

Начин на приготвяне:
Затоплете стъкленат чаша за ирландско уиски, като я напълните с гореща вода, и после я изпразнете. Налейте в нея горещото кафе, така че то да напълни 3/4 от чашата. Добавете 2-те бучки захар и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно в кафето. Налейте уискито, без да разбърквате. Накрая добавете полуразбитата сметана до ръба на чашата и загладете с лъжица. Не разбърквайте!

Стопи Ледовете С Чаша Гореща Напитка

Музика За Релакс - Затвори Очи, Отпусни Се И Релаксирай...

Управлявай Настроението Си!

В Депресия Ли Сте? - Тест

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)