19.03.09 г.

on
Само за ценители с класа!

Fuente Opus X Perfecxion No. 2 Torpedo
Според списание Cigar Aficionado пурите Опус Х са най-желаните и най-търсените пури в света и трябва да ви кажа, че има защо!
Външният вид, опаковката и цялостното представяне на No.2 е на много високо ниво. Изработката е от най-високо качество. Много равномерно горене с над 4-5 см дължина на пепелта, която бе сиво-бяла.


Вкусът е комплексен, но напълно постоянен от началото до края. Може би най-силно изразените вкусови нюанси бяха: кожа, дърво, кафе и накрая нотки на ядки и черен пипер. Интересното тука е въпреки пурата да се води средно-силна, тя беше мека и много приятна за пушене, но признавам си, че ми липсваше „никотиновият" удар, които доставят някой пури. Тука всичко бе много прецизно и нямаше изненади.
За съжаление Опус Х не е достъпна в България. И като цяло може би има 2-3 места в Европа от където може да се закупи, а цената поради голямата й търсеност и ограничени номера е доста солена. Въпреки това, ако случайно попадните на подобна пура, не се колебайте много а направо вземете няколко бройки! Няма да съжалявате.

Произход: Доминиканската Република
Размери: 6 3/8"
Пръстен: 52
Времетраене: 55-65 мин.
Сила: Средно-Силна
Цена : 18-42usd.

Diplomaticos No. 2
Diplomaticos е една от първите марки след-революционни кубински пури. Първоначалната идея е била да се създаде качествена пура на достъпна цена и с ароматните характеристики на Montecristo.
Diplomaticos е специално създадена с цел атакуване на френския пазар и поради тази причина тютюневият бленд е по-мек от този използван за Montecristo, отразявайки предпочитанията на френските пушачи.
Diplomaticos No. 2 е една от най-купуваните Piramides в световен мащаб. Пурата притежава доста силно средно тяло, но също така деликатен аромат и нежни нюанси.
Конструкцията в повечето случаи е на добро ниво, но това силно зависи от начина на съхранение. При добро попадение горенето е равномерно, а димът обилен.
Дърво и подправки са отличителните вкусове за No. 2, но освен тях се долавят и аромати на кожа и джинджифил.
Тендемът на качествената конструкция и пирамидалната форма доставя приятно изживяване за всеки ентусиаст. Прибавете към тях и изключителната комбинация от аромати и резултатът е перфектен послевкус.
Diplomaticos No. 2 е прекрасен пример за първокласна Piramides пура, но определено не би се харесала на всеки ентусиаст. Приликата с Montecristo е много голяма и в повечето случаи точно тази марка надделява в предпочитанията на пушачите.
И все пак ние смятаме, че Diplomaticos No. 2 е прекрасна пура, заслужаваща място в хумидора на всеки ентусиаст.
Размери: 6.5” (156мм.)
Пръстен: 52
Времетраене: 45-65 мин.
Цена : 21лв

Trinidad Coloniales



Името на тази марка произлиза от стар колониален град разположен на южното крайбрежие на Куба. От пускането си в производство през 1998, Trinidad са обвит с мистериозност. В началото марката е била доста ексклузивна – произвеждали се в знаменателната фабрика El Laguito и се е съхранявали единствено за специални случаи и правителствени подаръци. През 2004, са пуснати пури в три нови размера, един, от които е Coloniales.
Марката Trinidad се произвежда от същата „селекция от селекцията” листа като повечето Cohiba пури, произлизащи от тютюневите насъждения на петте най-добри плантации във Vuelta Abajo. Въпреки това, тютюнът не преминава през процес на трета ферментация.
Trinidad Coloniales притежава солиден външен вид и перфектна конструкция, а цветът на обвивния слой е дълбок, тъмен и доста примамлив. Всичко това улесни запалването и подсигури равномерното горене, на което станахме свидетели впоследствие.
Средната сила на тази пура ви позволява веднага да отбележите присъствието на няколко характерни аромата. Първончална изпъкват вкусове като кафе, кожа и препечена кора на хляб, но това което определя нестандартния характер е успокояващото присъствие на прясно окосена трева. Не можем да кажем, че Trinidad Coloniales притежава особена многопластовост на ароматите, но не мислим, че характерът е пострадал от това. Изключителният баланс на няколкото уникални вкуса и постоянството, което ароматите показаха с развитието на пурата, бе достатъчно основание да останем в състояние на приковано внимание и обострени сетива през цялото времетраене на пурата.
На кратко – бяхме задоволени и искахме още.
Перфектна пура за всякакви случаи. Подозираме, че няколко месеца в хумидора биха развили и обогатили вкусовете, но и така оставя добри впечатления.
Сила: Средна
Размер
: 132мм
Размер на пръстена
: 44
Цена: 18лв.



Partagas Culebras
Най-запомнящата се характеристика на тази пура е формата на модела и външната презентация. Трите сплетени пури са прихванати с две тънки въженца в дата края, които след премахване оставят леки следи върху обвивния слой. Често се случва плетеницата да е пристегната прекалено силно, което може да доведе до по-ниско качество на пушека. От вас зависи дали ще пушите трите пурите заедно или една по една. Истинско забавление е да се следят реакциите на хора, които виждат и пушат Partagas Culebras за първи път - нестандартната форма предизвиква учудване, изумление и дори страхопочитание.
В нашия случай, макар плетеницата да беше леко деформирана, това не се отрази негативно на горенето, което остана равномерно до самия край на пурата. Ароматът на шоколад се усещаше още преди запалването, но въпреки запомнящото се присъствие на този нюанс, общият характер на пурата не изпъкна с особена комплексност. Вкусовете бяха директни и необвързани. Шоколад, пипер, подправки, кожа се редуваха хаотично като зле хореографирана училищна постановка. Кремаво-нежното усешане типично за всички пури от марката Partagas присъстваше и тук, но за сметка на това липсваха комплексният характер и добре аранжираната ароматна палитра. Доста задоволително бе количеството дим, което пурата отдели, както и постоянството, което показа по време на пушенето.
Partagas Culebras съвсем не може да се класифицира като изключителна пура, но необичайната й форма в комбинация с огромното количество дим и мекия характер, поднесени на доста приемлива цена, правят тази пура едно задоволително предложение.


Размери: 5.66" (144мм.)
Пръстен: 39
Времетраене: 45мин.
Сила: Средна
Цена : 22лв.



Romeo y Julieta – Churchills

Dominican Romeo y JulietaСър Уинстън Чърчил е бил може би най-големият поклонник на тази марка пури. В негова чест е кръстена известната витола с дължина 7 инча и размер на пръстена 47.
Romeo y Julieta Chirchills е доста противоречива марка – верните почитатели са толкова, колкото и хората съжили, че въобще някога са я купили. Това донякъде определи големия ентусиазъм, с който подходихме към нея. Просто бяхме нетърпеливи да се причислим към една от двете групи.
Външният вид ни грабна мигновено. Изработката на обвивния слой бе доста добра – пурата бе солидна и плътна. Въпреки дебелината на пръстена тя се запали сравнително лесно. За наша радост горенето беше равномерно, а пепелта светло сива.
Вкусът е многопластов. Отначало се забелязва добър баланс между няколкото флорални мотива и нюансите на дърво, а под тях се долавят аромати на кожа, кафе и пипер. Макар Churchill да “full-bodied” той е изклчително мек и лесен за пушене, поне докато не ви удари силният никотинов шут. Може би единственият недостатък бе в сравнително бързото горене, което може и да допадне на някои пушачи. Ние ви препоръчваме да я пушите бавно, което ще позволи на различните аромати да се развият постепенно.
Romeo y Julieta Chirchills определено е пура, която си заслужава парите. Все пак, ви съветваме да подхождате предпазливо при пукупката на тази марка, тъй като популярността й я е превърнала любима цел на имитаторите.
Размери: 7" (178мм.)
Пръстен: 47
Времетраене: 45-55 мин.
Сила: Силна
Цена : 32лв.


Zino Platinum Scepter Series – Grand Master

Zino изпозлват за техните Scepter серии специално подбран тютюн от Доминиканската република и Перу, където отлежава в продължение на 4 години. От друга страна, обвивният слой е от Еквадор, което допринася за уникалния вкус на това робусто. С Grand Master Zino се стремят да докоснат "златната среда" на пазара - да направят пура, която да е еднакво добра както за начинаещи, така и за опитни пушачи. Ниe лично намираме проблем в тази тяхна политика, защото по този начин те са принудени да направят компромиси относно силата, аромата и цялостното усещане от пурата.
Въпреки по-горе написаното, първите впечетления от пурата бяха много добри, горенето бе сравнително равномерно, а пепелта почти бяла. Вкусът, за съжаление, беше този, който не ни впечетли. Усещаха се приятни тонове на кедар и ванилия, но се чувстваха някак си семпло, без грам емоция.
Като цяло, това е една добра пура за ежедневно пушене. Според нас не е особено подходяща за начинаещи, защото е доста силна, но също така не бихме я препоръчали и на по-напредналите, тъй като вкусовата палитра е доста семпла.
Накратко, Zino не са успели да нанесат точно попадение в така желаната "златна среда". Друг е въпросът, дали такава въобще съществува.


Размери: 5.5" (140мм.)
Пръстен: 52
Времетраене: 40-50 мин.
Сила: Силна
Цена : 20лв.



The Griffin's Piramides Maduro

Марката The Griffin's се произвежда съвместно от две фирми - Davidoff of Geneva и Henkie Kellner. Тютюнът е от Доминиканската Република и представлява комбинация от продукцията на няколко различни региони и реколти. Листата участващи в обвивния слой са от Кънектикът. Първата ни среща с тази марка беше в един доста приличен магазин за алкохол и пури в Банско. Две неща ни направиха силно впечатление в серията Piramides - добрия външен вид и цената от 45лв за 3 пури. Очакванията ни, обаче, си останаха за пура от средна класа.

За щастие грешахме! Още при първия допир усетихме високото качество на конструкцията, която по нищо не отстъпваше на големите имена на пазара като Cohiba и Montecristo. Нямахме проблеми при запалването, а горенето беше доста равномерно. Пепелта беше бяла, не толкова колкото на Cohiba Maduro 5, но имайки в предвид цената на Griffn's Piramides резултатът беше изключителен. Вкусът е доста комплексен с нотки на какао, кедар и мед. Специфичността на обвивния слой допринася за създаването на един мек и кремав заден нюанс.
Griffin's Piramides се оказа една добра изненада, подходяща както за всекидневна употреба така и за специални поводи. Пура с приятен вкус, определена елегантсност и неустоима цена.
Cohiba Maduro 5 Genios


, на който не се използват химикали или температурни манипулации. В допълнение, редица авторитетни издания, сред който и Cigar Insider, дават оценки от над 90 точки за тази пура, а за капак на всичко гордите момчета от Habanos са включили видът на обвивния слой в името на самата пура.



Всичко което прочетохме за тази пура толкова ни развесели, че в един кратък момент ни докара до състояние на невинна детска глупост. Внезапно се озовахме на улицата на път към най-близкият магазин за пури. Очите ни се бяха значително уголемили и сега заемаха половината ни лице, а устните ни се бяха разтеглили в огромна усмивка, едвам побираща се в ограниченото пространство между двете ни уши. Тичахме радостно и на големи подскоци между преспите от непочистен сняг по софийските улици.
2007-ма отбеляза възкръсването на пурите мадуро. Нарастването на популярността им беше значително и очакваме през 2008-ма тази тенденция да се затвърди. Отразявайки нивата на засилено търсене, Habanos S.A. пуснаха нова серия пури - Cohiba Maduro 5. Исторически погледнато, когато става дума за мадуро, кубинските пури като цяло и марката Cohiba в частност, не са оставили много положителни спомени у нас. Този нов претендент трябваше да промени всичко. Habanos се зарекоха, че това е най-доброто мадуро правено някога и на пръв поглед хвалбите им изглеждаха основателни. За да се добие отличителният тъмен цвят на Cohiba Maduro 5, листата участващи в обвивния слой преминават през 5 годишен процес на естествена ферментация при протичанетоБурно щурмувахме магазина и веднага изложихме исканията си пред слисания продавач. Няколко секунди по-късно бяхме в притежание на така желаната Мадуро 5.
Първият ни досег с пурата разби изцяло наша малка идилия. Връщането към реалността болеше. На теория, слоят мадуро трябва да придава на пурата мазен ефект, който да се забелязва моментално, още преди да сте я докоснали. Тук Cohiba Maduro 5 се изложи - обвнивният слой беше значително по-сух от нормалното за такава пура. В допълнение горенето не беше равномерно и прекарахме 4-5 минути в опити да го нормализираме. Все пак трябва да отбележим, че пурата прояви и част от добрите си страни. Пепелта бе снежно бяла. По този показател Cohiba Maduro 5 се нарежда сред едни от най-добрите пури, които сме опитвали. В аромата се усеща силното присъствие на кафе и карамел, допълнено от леки нотки на дърво и кожа. Трябва да кажем, че комплексният вкус успя, за момент, да възвърне усмивката на лицата ни. Ако сте страстен почитател на марката Cohiba, веднага ще разпознаете на заден план характерния за цялата продуктова линия вкусов тон.
В заключение ще кажем, че Cohiba Maduro 5 ни прекара през няколко противоположни емоционални състояния - от неистов възторг, през тотално разочарование, до сравнително задоволство. Макар да притежаваше и няколко добри качества, очакванията ни съвсем не се оправдаха. Присъдата ни за тази пура е: Доста Млада. Препоръчваме ви да оставите няколко броя в хумидора си за известно време, ние поне така направихме.

Размери: 5.5" (140мм.)
Пръстен: 52
Времетраене: 45-50 мин.
Сила: Средно Силна
Цена : 40лв.



Vegas Robaina Unicos
Към името на тази пура може да се добави и хубавата българска дума „персистентен". Ако се питате защо, то отговорът е прост – Vegas Robaina Unicos е както една от най-консервативните, така и една от най-постоянните марки откъм качество на продукцията. Ако първият път ви хареса, тогава може да сте сигурен, че ще се насладите на поне още сто такава. Пурите с тази марка неизменно запазват качеството си, единственото което се променя е вашата оценка за тях. С времето ще развиете вкусовете си и ще засилите впечатленията си за Vegas Robaina Unicos. Много афиционадоси смятат, че Vegas Robaina и H. Upmann са едни от малкото кубински марки, който поддържат така наречения „old school taste".
Пурата е добре оформента с впечатляващ външен вид. Vegas Robaina Unicos има малко по-големи от стандартните размери с дължина от 6.1" инча и дебелина 52. Горенето е изключително равномерно и с бяла пепел. Гордо заявяваме, че сме пристрастени към вкуса на тази пура. Думите, които биха го описали най-добре са пикантен" и балансиран". Долавят се нотки на черен шоколад, дърво и ядки. За предпочитане е да престои в хумидор в продължение на поне няколко месеца, за да се отключи пълният потенциал на пурата.
Може би ще се учудите, но в средно-силния клас пури ние бихме предпочели това торпедо пред небезизвестното Montecristo No2.

Размери: 6.1" (156мм.)
Пръстен: 52
Времетраене: 50-55 мин.
Цена : ~21лв



San Cristobal La Punta
Това бе първата, но със сигурност не и последната пура San Cristobal, която екипът ни опитва. Марката е кръстена на старото име на Хавана и според производителят Habanos S.A. е въплатила в себе си духа на революцията. Признаваме, че проявявахме лек скептицизъм в началото, но не ни отне дълго време да си променим мнението.
Пурата разкри много от позитивните и част от негативните си качества веднага след запалването. Във вкусовата палитра присъстваха нотки на ядки, кедар и почва, които са лесно забележими и изпъкват веднага след първите три-четири дърпания. Фактът, че листата са специално селектирани определено е допринесло за мекия и изтънчен аромат. Въпреки това, в началото имахме лек проблем с горенето, което се нормализира чак след преполовяване на пурата. Пепелта беше сива на цвят. Най-силно впечатление ни направи завършекът, който бе очарователно нежен и изключително многопластов. San Cristobal La Punta е една доста стилна кубинска пура, която живо препоръчваме на всеки ентусиаст.
Размери: 5.5” (140мм.)
Пръстен: 52
Времетраене: 45-55 мин.
Цена : ~
19лв



Bolivar Belicoso Finos
Три са крайните цели на всички производители на високо-качествени пури. Първо - продуктът трябва да съдържа грижливо селектиран тютюн от най-добрата реколта за годината. Второ - навиването трябва да е умело, така че пурата да притежава добра конструкция и да се чувства масивна. Трето - да има приятна форма и външен вид, както и оригинална презентация на опаковката. Перфектното комбиниране на тези три фактора е изключително трудно и нерядко се случва някоя от големите фирми да пусне партида с дефекти в качеството.
Въпреки това, в случая на Bolivar Belicoso Finos майсторите от Habanos SA са превъзмогнали тези трудности и са се справили блестящо!
При допир с ръка, усещате нервната напрегнатост на човек докосващ се до безценно бижу. За щастие плюсовете на този Bolivar не спират с масивната конструкция и респектиращата презентация. Вкусовата палитра е изключително комплексна и много добре балансирана. В началото се улавят както дървесни аромати, така и леки нотки на пипер. В средата вкусът на дърво се изостря, а в допълнение се появяват приятни нюанси на кокос, ванила и ядки. Гореното е много равномерно с почти бяла пепел и огромно количество дим, който допринася за невероятно дълъг послевкус. Като заключение можем да кажем, че това е една много силна пура, с добър баланс и комплекност, която в никакъв случай не трябва да отсъства от вашия хумидор.
Размери: 5.5” (140мм.)
Пръстен: 52
Времетраене: 45-55 мин.
Цена : ~24лв


Trinidad Fundadores

Fundadores притежава много гладък и плавен външен вид, перфектна конструкция и цвят наподобяващ карамелизиран шоколад. Вкусът се отличава с изключителна комплексност. Cамото начало започва c елегантен и свеж аромат на зеленина, a cлед достигане средата на пурата, силата на нюансите се увеличава и във вкусa могат да се доловят нотки на кедър, кожа и дърво. В самия край Fundadores става доста по-силна, а вкусът напомня на пура от семейството на Боливар. Fundadore гори солидно с почти бяла пепел. Като заключение можем да кажем, че това е една уникална кубинска пура със свой собствен стил, външен вид, вкус и недосегаема елегантност!
Размери: 7.5” (192мм.)
Пръстен: 40
Времетраене: 70-85 мин.
Цена : ~23лв


Montechristo No. 2
Преди да започнем с ревюто, нека първо се запознаем отблизо с Montechristo No2 - парадигмата на всички торпеда. За много хора това е пурата на всички времена. Montechristo е една от най-продаваните пури и това не е без основание. Палитрата е много богата - характерни са вкусове и аромати със силен интензитет. Въпреки това съществуват два добре известни проблема с тази пура. Първият се състои в това, че пазарът изобилства с голям брой фалшификати, които на външен вид са изключително добре направени, но по всичко останало се разбира, че пушите имитация. Следващият проблем е нейното стареене. Монтекристо No2 се нуждае от минимум една година стареене, за да могат да се развият всички нейни вкусови характеристики. Така че, ако си купите кутия, която е партида 2006 или 2007, дълбоко ви препоръчваме да пробвате 2-3 пури, а другите да оставите за около 12 месеца в хумидора, след което сами ще усетите разликата.
След това кратко въведение е време да дадем оценка на този всеизвестен екземпляр. За начало можем да кажем, че конструкцията и е много добра - както на външен вид, така и при допир се усеща солидната и структура. Формата е типично торпедо с размери 6.5 инча и големина на пръстен от 52. Цветът е между коларадо и коларадо мадуро. Мирисът е незабравим, а вкусът – два пъти! Многообразието от аромати е изключително голямо, с комбинация от различни по сила нюанси, които променят и развиват характера си с напредване на горенето. Долавят се нотки на шоколад, дърво, подправки и пипер. В началото, силата на No2 е средна, но с времето идва нейният силен присъщ характер. Горенето е равномерно, със светло сива пепел.
В заключение можем само да кажем, че ако случите на правилна партида, то нейната цена си заслужава, дори тя да е 100 лева за бройка.
Размери: 6.5” (156мм.)
Пръстен: 52
Времетраене: 60-75 мин.
Цена : 22лв

Bolivar Gold Medal
Като начало можем да отбелижим, че презентацията и изработката са безупречни. Оттам нататъка следват редица изненади. Първо, силата на пурата е доста по-голяма от, това което бе казано в магазина...значително по-голяма! Учудващо е как Bolivar са успели да направят толкова силна пура с големина на пръстена само 42. Горенето е сравнително равномерно, но не и перфектно. Пепелта е светло сива и се задържа около 2-3 см на пурата преди да се откъсне. Вкусът започва средно силно, но много бързо това се променя и истинският характер на пурата се показва. Долавят се аромати на почва, билки, дърво и съвсем леки нотки на мед и кафе. Въпреки че Gold Medal е силна пура, послевкусът и ароматът, който оставя са много приятни. Интересна е липсата на остатъчен мирис в устата, което е забележително за пура с такава сила. Като заключение можем да кажем, че Bolivar Gold Medal ще е един безспорен лидер след няколко години стареене, но тази пура определено не е за начинаещи ентусиасти.

Размери: 6.5" (165мм)
Пръстен: 42
Сила: Силна – Много Силна
Времетраене: ~50 мин.
Цена: 18лв.

Romeo Y Julieta Escudos - Edicion Limitada 2007

Edicion Limitada е най-новият претендент на Ромео и Жулиета във високия клас пури. Първоначалните ни впечетления са много добри, конструкцията и изработката са отлични. Първото нещо, което веднага ни грабна е уханието й - комбинация от дърво и леки нотки на черен шоколад. Горенето е равномерно със светло сива пепел. Вкусът започва пиканто и средно силно, като с горенето постепенно се засилва. Послевкусът е траен със запомнящи се почвени аромати. Все още млада, тази пура има голям потенциал за стареене, което ще отключи всичките и вкусови аромати.
Размери: 5.5" (141мм)
Пръстен: 50
Сила: Средно Силна
Времетраене: ~40 мин.
Цена: 26лв.

Partagas Serie D.No. 4.
През следващите няколко седмици ще се опитаме да ви представим последователно десет от най-добрите марки кубински пури. Първото ревю от тази серия е на Partagas Serie D No.4.
Pазмерите на пурата са 4.8 инча дължина с големина на пръстена от 50.
Първите ни впечетления са скромни... Невероятно робусто!!! Перфектна конструкция и изключително равномерно горене с много бяла пепел. Номер 4 е full bodied или много силна пура, при която консумацията след вечеря е за предпочитане. Има вкусови аромати на дърво, кокосови орехи и пръст. Вкусът е доста пикантен, поради което не я препоръчваме на начинаещите ентусиасти. Ако обаче, сте любител на силните и безкомпромисни пури, без неприятни изненади и на добра цена - Partagas Serie D No.4 е логичният избор.
Размери: 4.8" (124мм)
Пръстен: 50
Сила: Силна
Времетраене: ~35 мин.
Цена: 14лв.

Cohiba Siglo VI
През 2003-та година Habanos S.A. представиха най-новата си пура в селекция Сигло - VI. Първoначалните впечетления са доста добри. Сигло VI има класически размери от 5.9"инча дължина и 52 пръстенова дебелина. Ароматът е завладяващ, също както и качестовото на презентацията.
Горенето в първия инч не беше равномерно, което временно се оправи с нейното намаляване. Вкусът стартира меко, но впоследствие бързо увеличи интензитета и силата си. Вкусът и ароматът на Сигло VI изобилства от нюанси на дърво и кожа. Идеален избор в случай, че търсите средно силна пура с невероятен аромат и вкус.
Размери: 5.9" (150мм)
Пръстен: 52
Сила: Средно Силна
Времетраене: ~45 мин.
Цена: 60лв.


3 коментара:

  1. I am rеally inѕρiгеd together with your ωriting talentѕ as nеatly aѕ with the structuгe in your
    blog. Ӏѕ this a paid subϳect or did yοu customize it уourѕelf?
    Anyway κeep up the nice qualitу writing,
    it is гare tο реer a niсe weblog liκе this οne thеse daуs.
    .

    mу wеb site iphone repair apple store

    ОтговорИзтриване
  2. Pleaѕе let mе know іf you're looking for a author for your blog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd гeally lіke tο write some material foг your blоg in exchange for а
    link back to mіne. Please ѕend me an e-mail if intеrested.

    Kudos!

    Alѕo visіt my sіte: optus unlock iphone

    ОтговорИзтриване
  3. List of Rare SideEffects Of farmacia on lineIn general, there are many types of farmacia on line technician schools, you can also purchase game
    coins as well. If you have morning sickness early in pregnancy, it's sure to be a call girl though. One bizarre side effect is visual disturbances, chest pain, because of the length of time it takes the good luck with it.

    My page; 4kosh.funpic.de

    ОтговорИзтриване

Благодарим за коментара! :)