4.03.09 г.

on
Кое време е най-подходящо за отговорни и трудни дейности, кога понасяме много трудно болката, кога е препоръчително да се храним, кога да почиваме? Всичко това определя вътрешният ни часовник, заложен в нас от природата. Независимо от плановете ни за деня, организмът ни живее със своя собствен ритъм.

01:00
По това време повечето от нас вече трети час спят. Сега настъпва леката фаза на съня, по време на която е много лесно да събудим спящия човек. А тялото ни през този период най-силно от всичко реагира на болка.

02:00
Всички вътрешни органи работят в икономичен режим, с изключение на черния дроб. През този кратък период на покой той интензивно разгражда получените полезни вещества през деня. Най-напред се усвояват активните съединения, отделящи от кръвта токсините. В тялото ни се провежда "генерално чистене". Ако през този период все още не спите, в никакъв случай не пийте чай, кафе и най-вече алкохол. Изпийте по-добре чаша вода или мляко.

03:00
Сега организмът ни е изцяло отдаден на почивка. Силите са изчерпани окончателно. Ако все още не спите, старайте се да не се занимавате с ненужни подробности, концентрирайте се върху работата, която спешно ви е необходимо да свършите. През този период са най-ниски показателите на кръвното налягане, пулсът и честотата на дишането.

04:00
Налягането все още не се повишава, към мозъка постъпва най-малко количество кръв. Именно в този час най-често настъпва смъртта. Организмът работи в най-икономичен режим, но слухът в този момент е много остър. Може да се събудите от най-малкия шум.

05:00
Бъбреците се намират в състояние на покой, не отделят нищо. Вече сме минали през фазите на лекия сън и сънищата, а след тях и дълбоката фаза без сънища. Ако се налага да ставаме по това време, правим го лесно и бързо преминаваме в бодро състояние.

06:00
Налягането постепенно расте, пулсът се повишава. И макар че ни иска да поспим още, организмът ни вече е готов да се събуди.

07:00
Вашият имунитет сега е максимално силен. Ако по това време ви атакуват бактерии и вируси – шансовете ви да се преборите с тях са повече.

08:00
Тялото ви вече е възстановило силите си, черният дроб е изчистил организма от токсините. Алкохолът сега е противопоказан - черният дроб ще бъде подложен на огромно натоварване.

09:00
Увеличава се интелектуалната активност, понижава се възприемчивостта към болката. Сърцето сега работи с всичка сила.

10:00
Сега сте най-активни, пълни с енергия и сили. Такъв подем на силите ще имате до обяд. В този час сте готови на всякакви "подвизи". Ако го пропилеете с пиене на кафе и празни приказки, ще разпилеете напразно силите си, които по-нататък през деня вече не се възстановяват.

11:00
Сърцето ни работи в пълно съгласие с физическата ни и умствена дейност. Дори тежката работа в такъв момент се изпълнява с лекота.

12:00
А сега е време да концентрираме всички свои сили. Засега не бива да се храните обилно, за предпочитане е да обядвате след час.

13:00
Черният дроб е в покой, в кръвта се отделя доза гликоген. Основният период на активна работа вече е отминал, усеща се умора, но до края на работния ден има още много време, затова сега е време за обедна почивка.

14:00
Жизнените сили вече ни напускат. Това се случва за втори път в денонощния цикъл. Времето за реакция расте.

15:00
Енергията ни постепенно се връща. Всички наши чувства през това време са особено остри, а най-вече - вкусът и обонянието ни. Между другото, истинските гурмани обичат да сядат на трапезата именно в този час. Състоянието ни отново се нормализира.

16:00
Сега се увеличава нивото на захарта в кръвта. Лекарите понякога наричат това "следобеден диабет". Но това не е признак на някакво заболяване, а абсолютно нормално явление. Кратковременното повишаване на активността се сменя със спад.

17:00
Нашата трудоспособност все още е на високо ниво. По това време спортистите тренират с максимално отдаване.

18:00
Сега отново се снижава възприемчивостта към болката. Възниква желание за повече движение. Бодростта на духа при това постепенно се стопява.

19:00
Повишава се налягането, намираме се в психическо неустойчиво състояние. Раздразнителни сме и много капризни. За страдащите от алергии периодът е негативен. Често пъти в този час започва да ни боли глава.

20:00
Масата на човешкото тяло достига максималната стойност за деня. Скоростта на реакциите - също. Зад волана се чувстваме великолепно. ПТП почти не се случват.

21:00
Нервите ни са в норма. Периодът е благоприятен за актьори или учащи се - добре се запомнят всякакви текстове и роли. Паметта ни става по-силна, затова и благополучно можем да си запишем много от нещата, които през деня биха излетели от главата ни.

22:00
В кръвта ни се наблюдава рекордно количество бели кръвни телца. Обикновено те са 5-8 хиляди, сега обаче те са 12 000 на един куб. см. Пада температурата на тялото.

23:00
Организмът ни вече е готов за сън, в него тече процес на регенерация на клетките.

24:00
Ето го и последният час. Ако сте заспали в 22 часа, сега вече е време за сънищата. И тялото, и мозъкът ни приключват деня, освобождавайки се от всичко излишно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Благодарим за коментара! :)