19.03.09 г.

on

1) Когато отрязвате краят на пурата, никога не използвайте нож, ножици или зъбите си. Експертите препоръчват единствено използването на двустранна или едностранна гилотина. Всичко друго ще направи крайщата на пурата неравни и разръфани. В последствие това ще допринесе за неравномерното горене на пурата, което от своя страна ще промени аромата и вкуса й .
2) Пурата винаги се реже в точката, където заобленият край на пурата започва да се заравнява. Правилното изпълнение изисква опит и тренировки, защото ако отрежете повече от необходимото има опасност обвивният слой да започне да се развива. Ако отрежете пък прекалено малко, няма да създадете достатъчно голям отвор, което ще направи пурата трудна за пушене.

Как да запалите пурата правилно:


1) Когато палите пурата си винаги използвайте две кибритени клечки или една по-дълга.

2) Първата служи за подготовка на долния край на пурата за палене – това има общо с правилното съхранение на пурите в хумидор, където влажността обикновено трябва да е около 70%. Запалете клечката и я поднесете към долния край на пурата внимателно без да позволявате на пламъка да докосне обвивния пласт, но достатъчно близо, за да затоплите пурата. Завъртете пурата бавно с пръстите си, докaто целият долен край на пурата се затопли.

3) Поставете пурата в устата си под ъгъл 45° и поднесете втората кибритена клечка. Запомнете пламъкът не трябва да докосва пурата – клечката трябва да се намира пред отвора на пурата. Дръпнете няколко пъти – по този начин ще придърпате пламъка към пурата и тютюна ще се запали – не забравяйте да завъртите пурата няколко пъти за да може да се получи равномерен пламък, ако се наложи духнете леко в долния край за да разпалите пламъка и да постигнете гореспоменатия равномерен ефект.
4) Винаги използвайте дървени кибритени клечки (съществуват и хартиени). Газовите запалки не се препоръчват, тъй като биха променили вкуса и/или аромата на пурите.

5) Ако пурата ви угасне потупайте я, за да се отървете от останалата прилепнала пепел. След което продухайте няколко пъти пурата, за да изкарате застоялия вътре дим и я запалете. (***Имайте предвид, че след като изпушите половината пура, е твърде възможно тя сама да загасне – някой афиционадос не препоръчват да се пуши повече от половината пура**)

Как да пушите пурата си правилно:


1) Пушете пурата си бавно, наслаждавайки се на всяко дърпане внимателно. Според експертите афиционадос, трябава да отделите поне минута на всяко дърпане и около един час за да изпушите пурата си. Всичко това е с цел да пушите правилно и да се наслаждавате пълноценно.
2) Никога не гълтайте дима! Това е изрично правило! Дима от пурите се задържа в устата, за да се усетят всичките й вкусови качества, след което се издишва.

3) Ако пушите на обществени места никога не парадирайте с пурата си! Това е проява на лош вкус и комплекси. Целта е да се насладите на палитра от аромати в социална обстановка, нищо повече.

4) И в домашни условия, и на обществени места винаги бъдете тактични. Попитайте околните, дали ще им пречите да запалите пурата си.

5) Когато изпушите пурата си никога не я гасете с грубо натискане в пепелника. Качествената пура заслужава да “умре” подобаващо – ако сте изпушили половината, просто я оставете да лежи в пепелника и тя сама ще угасне, след което внимателно и дискретно я изхвърлете.

6) Никога не пушете пура веднага след като сте свършили предната. Това е проява на пристрастено поведение, а зависимостта от пурите не е положително качество. Истинският джентълмен пуши пури не защото е обсебен от никотина, а заради насладата от самото преживяване. Оставете си поне 15 минути между две пури.

2 коментара:

  1. Уникално описание на правилата...:) Хареса ми :)

    ОтговорИзтриване
  2. We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You'ѵe done аn impгеѕsіve job and our еntire cοmmunity
    will bе thanκful to you.

    Also ѵisit mу site - unlock iphone 3g

    ОтговорИзтриване

Благодарим за коментара! :)